Jump to content

Hosszú a szünet, túl kell élni

2017. 06. 18. 19:00

Még csak most kezdődött meg a gyerekeknek a hosszú nyári szünet, de ami számukra öröm, az a szülőknek kihívást jelent. Nemcsak a figyelmük lekötése, de még az is problémát okozhat, hogy hol helyezzük el őket, amíg nekünk nem lesz szabadság.

A legszerencsésebbek azok, akik számára ott a szülői segítség, ahol a nagyszülők készek részt vállalni az unokák nyári elszállásolásában, szórakoztatásukban.

A nyári szünet leküzdésében szerencsések azok a családok is, ahol az egyik szülő otthon dolgozik, vagy nem dolgozik, így a gyerekek felügyelete megoldott.

Léteznek nyári napközik és táborok, azonban ez mind fizetős móka. Ha egy tábort ki is tudnak sajtolni a szülők maguktól, a több tábor kivitelezése szinte lehetetlen. Pláne, ha a családban több gyerkőc is van. A szülőknek tehát fejtörést jelent a nyári szünet, ám a gyerekekre már nagyon ráfér a pihenés. Végre nem kell ébresztőórára ébredniük. Sok szülő szembesült a tanév során, hogy gyermekét úgy kellett az ágyból kikönyörögni. Ám ugyanígy lehet megszenvedték a reggeli készülődés minden fázisát, így a reggelek zsörtölődéssel, kisebb és nagyobb szócsaták közepette telhettek el. A szülőnek is jól eshet, ha ettől mentesen indulnak a napok. Az sem okoz gondot, ha nem a megszokott, korábbi időben kell a gyerekeket az ágyba terelni. Végre kicsit tovább fennmaradhatnak és játszhatnak, megnézhetnek olyan műsorokat, amelyeket iskolai időszakban egyáltalán nem volt lehetőségük. A nyári szünet legelején engedni kell a gyerekeket, hogy pihenjenek. Ez jelenti a több alvást és azt is, hogy játékkal foglalatoskodjanak, a tanulást kerüljék egy darabig. A pihenés, önfeledt játék, nyaralás ideje ez. Strandolás, nyaralás, kirándulás, szórakozás, ami szükséges a gyerekeknek. Valószínűleg a szülők is felismerték, hogy az év végéhez közelítve gyermekeik már nagyon elfáradtak, így azt is tudják, hogy éppen ideje volt a nyári szünetnek. Ám ha a gyerekek kicsik, akkor felügyeletet kell számukra biztosítani. A legtöbb szülő azzal szembesül a nyár közeledtével, hogy akár több hétről is szó van, aminek ideje alatt nem tud együtt lenni a család. A nagyobb gyerekek persze már felügyelet nélkül is megvannak, de attól meg a szülők féltik őket.

Ha mégis a szünet nagy részében együtt tud lenni legalább egyik szülő a gyermekeivel, akkor is ott van az a kérdés, hogy mivel lehetne őket lefoglalni őket a több héten át? Nyaralni nem lehet egy egész szünidő alatt, tehát a szülőknek kell minden találékonyságukat elővenni, ha nem akarják, hogy gyermekeik kikészítsék őket, vagy teljesen feldúlják a házat.

Előkerülhet a medence, a vizes játékok, a homokozás felszerelései. A kültéri színes kréták is nagyon vonzzák a gyerekeket, és kiélhetik kreatív mivoltukat. Ha nem tud a család nyaralni, akkor is fel lehet állítani a kertben, vagy akár a szobában állítani a sátrat, ahol kalandos élménnyé változhat az otthoni lét is. Ebbe akár unokatestvéreket, barátokat is be lehet vonni.

Abban a szerencsés korban élünk, hogy az internet használatával rátalálhatunk olyan ötletekre, amellyel felvillanyozhatjuk gyermekeink életét a hosszú nyári szünet hetei alatt. Nem szégyen kutatni, hiszen könnyen rátalálhatunk olyanra, amelyet a gyerekekkel együtt végezve még mi, felnőttek is jól érezzük magunkat. Példaként megemlítenénk egy gyűjteményt, valamint itt olvashatsz egy felsorolást is, amely talán elindíthat egy-egy napon. Nem kell a nyári szünetbe belebolondulni.

(Forrás: marmalade.hu |leadingedgetutors.com, stanfield.com, leadingedgetutors.com/képek)