Jump to content

Sportok, amelyek megkönnyítik a szülést

2017. 06. 13. 15:20

Egy időben ördögtől valónak tartották a várandósság alatti mozgást, mára viszont sokat változott a helyzet, sőt. Némely sportág kifejezetten előnyünkre válik a terhesség alatt, és a szülés során.

Kezd kikopni a köztudatból az a szemlélet, mely szerint a terhes kismamának nem szabad semmiféle megerőltető mozgást végezni. A pálfordulás az élsportolóknak köszönhető, akik sokszor eltitkolták terhességüket egy-egy versenyen való részvétel miatt, s mint utóbb kiderült, jobb eredménnyel zártak, mint addig. Ezt felismerve a szakemberek is felülvizsgálták a sport-terhesség kérdéskörét, s kiderült, hogy valójában tényleg jótékony hatással bír a szervezetre némely mozgásforma a várandósság alatt.

Mit szabad és mit nem?

A sport megkönnyíti, az amúgy testileg is lelkileg is nagy megpróbáltatással járó terhesség kilenc hónapját, és a szülést is elviselhetőbbé, könnyebbé teszi. Utóbbira a magyarázat izmok állandó stimulálásában rejlik. A rendszeres mozgás növeli az izmok tónusát, a vérkeringést is rendben tartja, illetve az edzésben lévő test számára a nyaki, derék, és lábgörcsök fokozott megterhelése is kisebb problémát jelent.

Persze vannak bizonyos mozgásformák, amelyeket mindenképp mellőzni kell a terhesség alatt, mert ellenkezőjét váltják ki a szervezetből. Kifejezetten kerülendő, az ugrálással, súlyemeléssel járó mozgásforma, mert a terhesség bizonyos szakaszában megereszkednek a kötő- és támszövetek, ami miatt könnyeb sérülést összeszedni. A test-test elleni közdelem és a fekve végezhető gyakorlatok pedig alapból tiltólistásak, s talán nem is kell agyonmagyarázni miért.

Ami viszont kifejezetten ajánlott az az úszás, a gyógytorna, a futás, és a súlyzós gyakorlatok. Ez utóbbi nem összekeverendő a súlyemeléssel! Kifejezetten jót tesz a terhesség alatt az aquafitnesz, mert a víz hullámzása és mozgásra a kisbaba számára nyugtató hatású, nem beszélve arról, hogy az anyukák is a súlytalanság állapotát, és a kiadós mozgás élményét is megtapasztalhatják. A kismamatornát is érdemes kipróbálni, ahol a légzés- és relaxációs technikák sajátíthatók el, amelyek igazán jól jönnek majd a szülés alatt. Végezetül a jógát sem árt beiktatni, mert nem csak lazábbá teszi az izomzatot és a szalagokat, hanem megtanít ellazulni akkor, és ott, ahol szükség van rá.

Ami a sportolás intenzitását és intervallumát illeti. Egy húsz perces, átmozgató edzés csodákra képes, és nagyon jót tesz a szervezetnek. A terhesség során nem a mennyiségre és az izmok lefárasztására kell fókuszálni, hanem azok átmozgatására, tónusuk megfelelő állapotban tartására. Mert a megfelelő izomzat, sokkal könnyebbé teszi a szülést, ami a nagy napon igazi áladás!

 

(Forrás: marmalade.hu | Kép: pixabay.com)