Jump to content

Fontos az érték, de azt tanítani is kell

2017. 04. 22. 17:00

A gyerekek világa gondtalanabb, mint a felnőtteké. Ez így van jól, legyen is egyik fő tevékenységük a játék a tanulás mellett, de a szülőknek kell bevezetni gyermekeiket abba, hogy mi az érték és arra is meg kell tanítanunk őket, hogy azt megbecsüljék.

A gyerekek könnyen a szüleik fejéhez vágják azt, hogy soha semmit nem vesznek meg nekik. A kicsik csak azt látják, hogy van a szülők pénztárcájában pénz, és valamilyen varázslatos módon, ha nem is sok, de mindig akad benne bankjegy és érme. A boltban az élelmiszerek megvásárlása mellett mindig jut valami kis finomság a gyerekek számára is. Ez annyira természetes is számukra, hogy úgy tűnhet a pénz valamilyen játékeszköz felnőttek részére. Nincs is könnyű dolguk a mai szülőknek abban, hogy gyermekeiket bevezessék a pénzügyek titkába. Esetleg arra a tanításra tudnak támaszkodni, amelyet a saját szüleiktől hallottak, láttak, és a saját tapasztalat segíthet. Még ha hasznos dolgokat adtak át a mai szülők szülei, azt már felfrissített információval kell továbbadni gyermekeinknek.

Az első és a legfontosabb feladat az, hogy már a családban történjen meg a pénzügyi nevelés. Ez azt jelenti, hogy szükséges a gyerekekkel leülni és beszélgetni a pénzről, a pénzzel kapcsolatos dolgokról, valamint arról, hogy mi is az érték. Segítsünk a gyerekeknek, hogy azt is lássák, hogy mennyi munka van egy szolgáltatás és egy-egy tárgy mögött. Arról is beszélgetni szükséges, hogy más minőségű munkák más fizetéssel párosulnak. A különböző minőségű munka más értéket is ad. A gyerekek meg fogják azt érteni, hogy minél drágább valami, annál több volt a munka vele. A munka pedig pénzbe kerül, így az árán is érződni fog.

A mai kor gyermekeinek szobája általában roskadásig van játékokkal. Ennek ellenére már van egy képzeletbeli lista, amely az új kívánságokat tartalmazza. Sok kicsire igaz az, hogy addig nyávog a kívánt játékért, amíg meg nem kapja, és utána szinte érdektelenül áll a polcon az új játék. Más esetben meg annyira hanyagul bánik vele, hogy szinte semeddig nem tart. Éppen ezért fontos leülni a gyerekekkel a pénzről és az értékekről beszélgetni, mert érzékeltetni szükséges, hogy a szülőknek mennyit kell dolgozniuk azért, hogy mindezt megteremthessék. Meg kell becsülni saját játékaikat, hiszen az érték.

Nagyon jó, ha a szülők a gyerekekkel együtt vásárolnak, mert nemcsak azt fogják tudni, hogy a boltokban mi és hol található, hanem a nagyobbacska gyerkőcök már az árakat is megvizsgálhatják. Amikor már nagyobb rálátása van a pénzre, akkor pedig egyedül is beküldhető a boltba néhány termékért. A gyerekekkel arról is el kell beszélgetni, hogy a vásárlás a háztartás fenntartásának csak egyik szegmense, de azon túl számos szolgáltatásért fizetni kell, pénzbe kerül az autóval való közlekedés, és a nyaralás is. Azt is meg kell említeni, hogy számos fizetnivaló elhagyhatatlan, így van bizonyos fontossági sorrend, amelyet be kell tartani ahhoz, hogy a háztartás működőképes maradjon. Ha pedig marad a családnak valamennyi pénze, azt akár félre is lehet tenni. A nagyobb gyerekeknek pedig a zsebpénz szolgálhat nevelési lehetőségként, hogy megtanulják a pénzügyekben való eligazodást.

(Forrás: marmalade.hu | claratii.com, thebalance.com, thestar.com/képek)