Jump to content

Segít, tanácsod ad és védelmez – Védőnők az egészségünk védelmében

2017. 04. 11. 15:05

Igazi hungarikumnak számít és a gyermek-, tinédzser- illetve családgondozásban is kiemelt szerepet tölt be hazánkban a védőnői szolgálat. A védőnők feladatai az elmúlt 100 évben folyamatosan változott, igazodva a társadalmi igényekhez és az egészségügyi kihívásokhoz. Küldetésük viszont változatlan maradt: elkötelezetten törekednek a lakosság, a családok, különösen az anyák, a csecsemők, a gyermekek és a fiatalok egészségének megőrzésére.

Egészség és biztonság a két kulcs szó a védőnők munkájában, amelyet tanácsadáson és edukáción keresztül valósítanak meg. Tanácsadói munkájuk során a gondozottak egészséggel kapcsolatos kérdéseinek szakszerű megválaszolására, egészségismereteinek gyarapítására, az  egészséges életmód tervezésére és a megfelelő döntések kialakítására törekednek egy bizalmi és interaktív kapcsolat kialakítása mellett. Egy ember életében már magzati korban jelen vannak, segítik a kismama életét – felkészítik az anyaságra, a szülésre és a szoptatásra. A születést követően nyomon követik a csecsemő fejlődését, szervezik a kötelező védőoltások beadását és a kismama bizalommal fordulhat hozzájuk kérdés esetén. Születés után figyelemmel kísérik a kisded, kisgyermek, kisiskolás és tinédzser testi, lelki, szellemi fejlődését és szerepet vállalnak a higiéniás ellenőrzésükben. Részt vesznek nevelési és oktatási intézmények tanulóinak felvilágosításában és egészséges életmódra nevelésében. Fiataloknál és a családoknál egyaránt szorgalmazzák a népegészségügyi szűrővizsgálatokon való részvételt.

A védőnők nehéz időben is a családok, az anyukák és a gyermekek mellett állnak. Adott helyzetben felkészítik a családokat a beteg csecsemő és kisgyermek otthoni ápolására és segítséget nyújtanak a család bármely tagjával kapcsolatos egészségügyi, szociális, gyermekvédelmi problémák megoldásának menedzselésében.

Az elmúlt években egészségügyi-, gyermeknevelési-, családgondozási kérdésekben a legtöbben az interneten keresték a választ. Ez megnehezíti a védőnők munkáját, mert sokszor téves információkat kapnak a gondozottak az online világból, ami nem helyettesíti a szakértői tanácsokat. Ezért fő céljuk, hogy az általuk gondozott korosztályok tisztában legyenek a felmerülő egészségügyi problémákkal, az adott életszakaszt érintő nehézségekkel és ezeknek a lehetséges megoldásaival. Annak érdekében, hogy feladatukat teljes körűen el tudják látni, rendszeresen, évente több alkalommal is részt vesznek továbbképzéseken.

A védőnők a jövő nemzedék védelmezői, akik teljes elhivatottsággal végzik munkájukat. Figyeljünk oda tanácsaikra, bízzunk meg bennünk és becsüljük meg egyedülálló munkájukat!

 

 

(Forrás: marmalade.hu | Fotó: pixabay.com)