Jump to content

Az érzékeny és háborgó lelkek csapdája: Kék Bálna

2017. 04. 08. 17:00

A mai kor ifjainak lételeme az informatika, a digitális eszközök használata, hiszen ez már nemcsak hóbort és szórakozás, hanem a felnőtt életükben is szerves része lesz a modern technika használata.

Sokféle lehetőséget ki lehet használni a technika és az internet használatával, amelyet építő jelleggel fel lehet használni tanulmányaink, életünk során. A gyerekek, főleg a kamasz gyerekek azonban nem rendelkeznek annyi tapasztalattal, önismerettel és rálátással, hogy kiszűrjék, mi a jó nekik. Ahogyan belekeveredhetnek kamaszként rossz társaságba, úgy az internet segítségével is megvalósulhat ez. A kamaszkor egyik sajátossága, hogy az azelőtt minden titkát a szüleivel megosztó gyermek hirtelen bezárkózik, és alig lehet tőle megtudni valamit. Az internet, az interneten elérhető játékok egy új világba csalogatják. Mivel épp abban a szakaszban van, hogy elzárkózik a külvilágtól, így könnyen megtalálhatja magát a világhálón. Való igaz, hogy az internet segíthet neki hasznos és érdekes információkhoz jutni, csakhogy vannak olyan tartalmak, amelyek negatívan hatnak az amúgy is befolyásolható, megingatható lelki állapotban lévő fiatalokra.

Valószínűleg már sejtitek, hogy a Kék Bálna elnevezésű "játékra" irányítjuk a figyelmet. Ez a játéknak nem nevezhető feladatsorozat akár végzetes is lehet. Sőt a felhívás szerint annak kell lennie, hiszen az utolsó teljesítendő feladat nem más, minthogy az életét adja a fiatal.

Az a rettenetes ebben, hogy épp a közösségi felületek erejét igyekszik kihasználni, és úgy tűnik, hogy el is éri a célját a mozgalom. Habár most került figyelembe a Kék Bálna hazánkban, valójában már 2013 óta talpon van és szedi áldozatait. Egy orosz fiatal agymenéseként indult útra az internet segítségével. Az értelmi szerzőt azóta már több fiatal öngyilkosságba való kényszerítése miatt letartóztatták.

A játék inkább nevezhető manipulálásnak. Aki egyszer belekezd, ciki abbahagynia, vagyis mind az ötven szintet teljesítenie kell. Erre a küldetésre éppen olyanok találnak rá, akik valamilyen csapathoz szeretnének tartozni, és alapjában véve is nagy lelki gondokkal küzdenek. A kamaszkor nehézségeit élő fiatalok úgy kezdhetnek bele a Kék Bálna feladatainak teljesítésébe, hogy kapnak segítséget maguk mellé. Lesz egy személyes "trénerük", aki segít abban mit kell az adott nap folyamán teljesítenie. Bizony, ötven nap, ötven feladat.

Azt gondolnánk, hogy amilyen könnyen beleléphet a fiatal egy ilyen játékba, olyan könnyen ki is szállhat belőle bármikor. Csakhogy lelkileg csapdába csalják és fogva tartják. Ha ki szeretne szabadulni a játékból, akkor komoly, akár a családtagjait érintő fenyegetéssel tartják a játékban.

Ennek az őrületes játéknak a fénye rávilágíthat arra szülőket, felnőtteket és diákokat, hogy micsoda veszély fenyegetheti a labilis lelkületű fiatalokat. Nem árt elbeszélgetni tinédzser korú gyermekeinkkel a Kék Bálna és akár egyéb, befolyásolással bíró internetes őrületről.

(Forrás: marmalade.hu | bbc.com, windsorrugby.info, lexpress.fr/képek)