Jump to content

Egészséges a sport egészséges szinten

2017. 03. 16. 17:00

A sportolás önfegyelmet, kitartást kíván az embertől még akkor is, ha csak saját egészsége érdekében teszi. Az élsportolók esetében más az életvitel, fokozott figyelem összpontosul rá. Az állandó teljesítménykényszer, a megfelelés nagy nyomással hat rájuk, amely szorongással is járhat.

Természetesen a sport nagyon jó nemcsak a felnőtteknek, hanem a gyerekeknek is. A gyermekek hétköznapjaik nagy részét az iskolapadban töltik, ezért nagyon fontos a mozogás. Iskolai vagy egyéb kereteken belül lehetőség van a tanulás utáni rendszeres sportolásra. Az ilyen elfoglaltságok hetente többször fegyelmet, rendszerességet és pontosságot igényelnek a tanulóktól. Előfordulhat, hogy az edző tehetséget fedez fel a gyermekben és a kis sportoló is kedvet érez ahhoz, hogy komolyabban foglalkozzon a sportággal.

Habár az egészségtudatos világunkhoz nemcsak a táplálék megválasztása a fontos, hanem a mozgás is, de ha a gyermek fejlettségi szintjét, nemét, képességeit nem jól mérjük fel, akkor a sport akár veszélyessé is válhat.

A sportolás nincs hatással a testmagasságra, azonban a serdülőkorban jelentkező testmagasság növekedés igenis befolyásolja az adott sportban nyújtott teljesítményt. Megesik, hogy az visszaesik. Igencsak nagy változatosságot mutat a serdülő gyerekeknél az egyéni különbségek. Egyesek már korábban érnek, és a sportban sokkal jobban tudnak teljesíteni, mint társaik. Azonban, amikor társaik utolérik, akkor ez az előny eltűnhet és az addig kimagaslóan teljesítő diákot társai utolérik, esetleg túl is teljesítik. A vereséget a korábban érők nehezebben viselik el. Az a gyermek, aki később érik, és ügyetlenebbnek bizonyul, folyamatosan kudarcok szembesülhet. Ha ezzel az állapot tartósan fennáll, nehéz bevonni a mozgásba. Kerüli azt a helyzetet, hogy szembesüljön ügyetlenségével.

A fiúk esetében, ha a növekedés megfelelő ütemű, akkor nincs különösebb kihatással a rendszeres edzésre. A pubertással a lányok alakja megváltozik, így egyes sportágaknál romolhat a technika, a kivitelezés, a teljesítmény is. Ráadásul ez az időszak kritikus a lányok szempontjából. Testük változását nem mindegyikük éli meg jól, ezért akár testképzavar is fennállhat. Ha pedig olyan sportágat választott, ahol a vékony sportoló az elvárt, étkezési zavar is fenyegethet a tininél. Minden korban figyelni kell a sportolás mennyiségére és annak intenzitására is, de a serdülőkorra ez különösen érvényes.

A gyermekeink nem kicsinyített másaink, ezért sosem szabad rájuk úgy tekinteni, mint a felnőttek másai, csak kicsiben, ugyanis figyelembe kell venni életkori sajátosságaikat, amely jócskán eltér a felnőttekétől. De ugyanígy nem lehet a gyerekek sportteljesítményét egy felnőttével összehasonlítani. Az edzésprogramnak mindig a gyermekek szintjéhez kell igazodni ahhoz, hogy abban megtalálják magukat és sikereket érhessenek el.

A rendszeres sport jó hatással van a gyermek fizikai állapotára, de pszichés fejlődése szempontjából is előnyös. Ez is csak akkor igaz, ha nem eltúlzott a fizikai terhelés és a versenyeztetést nem idő előtt kezdik el.

(Forrás: marmalade.hu | sheknows.com, kids-unite.co.uk, ualberta.ca/képek)