Jump to content

Életünk első és ötödik percében már tesztelnek

2017. 03. 12. 17:00

Tudatosan felkészülni a gyermekvállalásra a lehető legjobb projekt. Vitaminok szedésével, magunkra való odafigyeléssel várjuk a csodát, hogy a terhességi teszten megjelenjen a pozitív jelzés. Ha megtörténik a csoda, az odafigyelés csak fokozódik.

A várandósság csodás dolog akkor, ha minden a természet rendje szerint zajlik. Még a rosszullétek és a kényelmetlenségek sem tudják elnyomni a nőben azt, hogy hamarosan anya lesz. Amikor a magzat már mozgolódik, egy újabb élmény számunkra. Amikor már pukkadásig nő a pocak, tudjuk, hogy hamarosan világra jön az újszülöttünk.

Bekövetkezett az, amire minden leendő anyuka vágyik. Végre először megpillanthatja kicsinyét. Az eufórikus állapotban nem sokáig engedik csodálni a pici babát. Egyre megszokottabb az, hogy a mama mellkasára helyezik a még mázas újszülöttet, hogy a testi kontaktus, a bőr érintkezése is mélyítse anya és gyermeke kötődését. Egy nő életében a gyermekszülés a legszebb és egyben legfájdalmasabb dolog. Nem sokáig gyönyörködhetünk babánkban, mert azonnal viszik mosdatni, ellátni a kicsit. Nem csak megfürdetik a babát, de elvégeznek rajta vizsgálatokat is. Az orvosok alaposan megfigyelik babáinkat.

Valószínűleg a már nem először szült anyák számára, de talán a szülés előtt álló leendő édesanyák számára is ismert fogalom az úgynevezett Apgar-teszt. Talán azt is tudjuk nagyjából, hogy a baba egészségének állapotát állapítják meg egy 1-10-ig terjedő skálán. Mi is ez és mit jelent?

Egy amerikai aneszteziológus, Virginia Apgar volt az, aki az 1900-as évek közepén kidolgozta azt a skálát, amely alapján az újszülött babákat fizikai állapotuknak megfelelően besorolják.

Az éppen világra jött babákat az első és az ötödik percben pontozzák az alábbi táblázat alapján.

 

Jelek

0

1

2

 Szívverés

 hiányzik

 100 alatt

 100 fölött

 Légzés

 hiányzik

 szabálytalan

 jó, sírás

 Izomtónus

 ernyedt

 végtag flexió

 aktív mozgás

 Reflex-ingerlékenység

 nincs válasz

 grimasz

 köhögés stb.

 Bőrszín

 kék, sápadt

 kék, rózsaszín

 rózsaszín

 

Az első és az ötödik percben adott pontok összegzésével kapják meg az újszülött fizikai állapotának Apgar-értékét. Ha a kapott szám 8 és 10 között van, akkor a csecsemő egészséges, fizikai állapota jó és semmilyen beavatkozás sem szükséges. Ha az érték 5 és 7 pont között van, akkor az orvosok valamilyen ingerlést alkalmaznak, hogy a baba reagáljon. Megtisztítják a légutakat, serkentik a szívverést, oxigént adnak az újszülöttnek. Ha ez az érték 0 és 4 közé esik, akkor intenzív ellátásra szorul az újszülött. Az intenzív osztályra szállítják át annak érdekében, hogy kezelésben részesítsék, további vizsgálatokat folytassanak rajta.

Az Apgar-teszthez általában elszakítják az újszülöttet édesanyjától, pedig az úgy is elvégezhető lenne, ha a baba a mama mellén fekszik.

(Forrás: marmalade.hu | theconversation.com, presstv.com, independent.co.uk/képek)