Jump to content

Neveljünk okosan okossá

2017. 02. 20. 19:00

Beszélnek róla, hogy egy gyermek milyen nagy felelősség, de egészen addig nem tudjuk pontosan, amíg nem válunk mi magunk is szülővé. Ahogy anyává válik egy nő, az egész élete megváltozik egy életre.

Már a várandósság egy kaland, és ha minden jól megy, akkor egy egészséges kaland. Még ha vannak is a kilenc hónapnak kellemetlenségei, az a nő, aki vágyott az anyaságra, élvezi várandóssága minden percét. A baba születése után arra törekszünk, hogy boldog, kiegyensúlyozott gyermeket terelgessünk, aki majd az iskolába kerülve jól teljesítenek.

Már pici baba korban megkezdhetjük a fejlesztést. Szülői szemszögből nézve ez inkább a gyermekkel való foglalkozást jelenti. Az oktatási intézmények tovább csiszolgatják a mi még kidolgozatlan kis gyémántjainkat és az iskolában is ugyanezt teszik. A szülők is tehetnek annak érdekében, hogy ne csak az iskolai keretek között fejlődhessen a gyermek, hanem máshol és máshogy is.

A sport az a tevékenység, amelyet iskolai tevékenységen túl nagyon sok gyermek űz. Annyit ülnek az iskolapadban, egész nap figyelemre vannak kötelezve, ezért sok szülő támogatja az aktív testmozgást. Ha a gyermek teste edzett, akkor a lelke is, és még a tanulást is megkönnyíti. Él egy olyan tévhit az emberekben, hogy a sport elveszi az időt a tanulástól. Nem is szabad az edzéseknek a tanulás rovására mennie, mert akkor ott megbomlott az egyensúly, de bizonyított, hogy a testmozgás után sokkal jobban fog a gyerekek agya.

Plusz elfoglaltság az amúgy is leterhelt gyermekek számára a hangszeren való tanulás, ez kétségtelen. Azonban a zenetanulás is kiválóan csiszolja utódaink elméjét. Bizonyított, hogy a zenetanulás segíti az iskolai teljesítmény növelését is.

Ha a gyermeked épp olvasni tanul, akkor se maradjon ki az esti mese olvasása. Ekkor azonban már játékosan be kell vonni őt is. Ne hagyjuk, hogy csak az illusztrációkba révedjen, hanem olvassunk közösen. Hívjuk fel a figyelmét egy-egy szóra. Kérjük meg arra, hogy egy nevet, egy címet ő maga olvasson el. Az ilyen közös könyvolvasás hatékony az olvasástanulás során.

Minden szülő sikeres, okos gyermeket szeretne. A mai iskolai rendszerben elért eredmények nagy része nem feltétlenül a magas IQ-hoz köthető. Természetesen szükséges az ész, de még nagyobb szerepe van a szorgalomnak és a kitartásnak. Azok a gyerekek, akiknek nagyobb az akaratereje, nem adják fel a nehézségek ellenére sem, sokkal nagyobb az esélyük a jobb jegy szerzésére. Nem csak az ész tehát a fontos, hanem az, hogy kitartóvá és szorgalmassá neveljük gyermekeinket, akik megfelelő önfegyelemmel bírnak. Számukra nagyobb az esély a jó jegyek elérésére és a jobb iskolákba való bejutásra is.

Már egy kisgyermekre is sok feladat vár nap, mint nap. Ebben az elvárásokkal teli világban kell nekik is létezniük, és jól érezniük magukat. Habár a gyerekek kiválóan tudnak alkalmazkodni, de az a cél, hogy jól érezzék magukat. Ha ugyanis boldog egy gyermek, akkor sokkal nagyobb arra is az esély, hogy sikeressé váljon.

(Forrás: marmalade.hu | maszol.ro, thetimes.co.uk, schoolmum.net/képek)