Jump to content

Az autizmus és az oltások összefüggése

2017. 02. 02. 19:00

Minden pár egészséges gyermekekről álmodozik, csakhogy ez nem mindenkinek adatik meg. A védőoltásokat beadatjuk gyermekeinknek, mert egy része kötelező, más részük választható. Egy oltást azonban súlyos vádakkal illetnek, és ez az MMR-oltás.

Talán már hallottatok arról, hogy az MMR kombinált oltás autizmust okozhat. Az MMR a mumpsz, a kanyaró (morbili) és a rózsahimlő (rubeola) latin elnevezéséből kapta rövidítését. Hogyan függhet össze az oltás és az autizmus? Egyáltalán mi is az autizmus? Az autizmus egy összetett rendellenesség, amely megmutatkozik az egyén szociális és kommunikációs készségeinek zavarában. Habár egy nagyon kutatott területről van szó, még mindig sok a kérdőjel. Nehézséget okoz a rendellenesség diagnosztizálásában az is, hogy az egyénnél akkor derül ki egyértelműen, ha a fejlődése elért bizonyos szintet.

Az MMR az a rettegett kombinált védőoltás, amelyet gyanúsítanak az autizmus kialakulásával. Tudományos kutatásokkal bizonyították, hogy összefüggés van a rendellenesség és az oltóanyag beadatása között. Eléggé elterjedt a köztudatban, a média is felkapta és természetesen a szülők legtöbbje féltette gyermekét az oltástól. Azóta már megcáfolták, hogy az MMR oltás váltaná ki az autizmust, ugyanis a vizsgált gyerekek egy részénél már akkor létezet fejlődésbeli elmaradás, mielőtt az oltást megkapták volna. Az MMR oltást tehát elhamarkodottan és felelőtlenül vádolták.

Az autizmus még mindig ismeretlen terep a tudós szakemberek számára is. Ami pedig ismeretlen, attól az ember ösztönösen tart. Keressük az ok-okozati összefüggéseket. A megoldatlan kérdések belső feszültséget okoznak, amelyet oldani kívánunk azzal, hogy megmagyarázzuk. Még akkor is, ha az nem valós elméleten nyugszik. Épp ilyen összeesküvés-elmélet volt tehát a védőoltás szerepe az autizmus kialakulásában. Az ilyen hírek pedig sokkal intenzívebben terjednek. Azért is volt ennyire hatékony a védőoltás káros hatásáról szóló hír, mert az édesanyák figyelték kicsi gyermekeik fejlődésének ütemét. Az autizmust nagyjából két éves kor körül tudják diagnosztizálni, és a szülők ebben a korban várják, hogy gyermekük szocializációja megnyilvánuljon. Ekkor kapják a kicsit az MMR védőoltást is, és az édesanyák az oltással kapcsolatos félelmüket beigazolódni látták gyermekeiken.

Az azonban tény, hogy az autisták száma egyre nő. Az USA  beismerte, hogy a higany valóban vádolható az autizmus kialakulásával. Egy amerikai kislány 18 hónapos koráig teljesen normális ütemben fejlődött, amikor megkapta a védőoltásokat. A többféle betegség elleni oltás beadatása után két nappal már megbetegedett, negyed éve alatt pedig az autizmus mutatkozott nála. Az az oltóanyag, amelyik higanyt tartalmazott sokszor közrejátszott az autizmus kialakulásában, emellett más összetevő is a károsodáshoz vezethetett. Amit pedig már kezdtek elhinni, azt mások megint csak megcáfolták, mondván, hibás tanulmányokra alapozták az egész vizsgálódást. Ha pedig nem az oltások okozzák az autizmust, akkor mást kell keresni bűnbakként. Mondjuk az elektromágneses sugárzást?!

Laikusként nagyon nehéz lavírozni a cikkek, a hírek és a tudományos igazolások, cáfolások között és a szakemberek között sincs egyetértés. Az autizmus kialakulása még mindig ködös.

(Forrás: marmalade.hu | healthimpactnews.com, vaccineliberationarmy.com, naturalnews.com/képek)