Jump to content

Nem mindent bizonyít, de tájékoztat

2017. 01. 26. 19:00

Szülőként talán te is érezted gyermekeden a stresszt. Még egy dolgozat, felelés a jobb jegyért, küzdelem a félévi jegyek minél magasabb tornázására. Bizony, a félévi érdemjegyek jelzik a tanároknak, a gyerekeknek és a szülőknek is azt, hogy hol tart a diák. Tényleg valósan megmutat mindent a tájékoztatóba beírt jegy?

Ha szülő vagy és nyaggatod gyermeked, hogy tanuljon, mert itt a félév, akkor csak gondolj bele a saját gyermekkorodba. Rettegtél a félévtől? Akkor minden csendesebb és lassabb volt. Talán diákként azt is tapasztaltuk, hogy csigalassússággal vánszorog az idő, szeretnénk felgyorsítani. Nos, a most felnövekvő társadalomnak nincs annyi ideje, mint korábban volt. Olyan gyors ütemben változik minden, hogy muszáj a gyerekeknek is alkalmazkodni ezekhez, mindez sokszor ráadásul átmenet nélkül zajlik le. Az egy generációval korábban élő gyerekeknek, azaz neked is, sokkal több ideje volt a játékra, a családdal együtt lenni. Még ha olykor kokszi, körmös, vagy egy legyintés mellett döntöttek tanáraid, szüleid, azt nem vetted zokon, mert tudtad, hogy oka volt, és jogosan megérdemelted. Annyi házi feladatot kaptál, amennyit egy óra alatt képes voltál elvégezni (feltéve, hogy nem játszottad és bohóckodtad el azt az időt). Megváltozott a világ, az iskola és a tanulás is.

Mire oda kerül a sor, hogy a félévi jegyeket beírják a bizonyítványokba, addigra a gyerekek már igencsak elfáradtak. Már a téli szünet idején mondogatjuk a diákoknak, hogy használják ki az időt a pihenésre, mert a január igencsak nehéz hónapnak ígérkezik. Akkor ugyanis egymást érik a beszámolók, a kisebb és nagyobb dolgozatok, felelések. Megy a küzdelem a jobb félévi érdemjegyért. A diákok  között van, aki szó szerint a fennmaradásért, a bukás elkerüléséért izzad vért, de aki jó tanuló, arra is ugyanúgy vártak a megmérettetések. Fárasztó, megterhelő, stresszes időszak ez.

Ha nem is zsenit szeretnénk gyermekünkből faragni, de azt mindenképp szeretné a szülő látni, hogy a gyermeke képességeihez mérten minden tőle telhetőt megtesz. Hogy ez működni tudjon, megfelelő környezetre, háttérre, támogatásra van szüksége a diáknak és persze jó adag szorgalom. A jó tanuló gyerekek szülei rendkívül büszkék, ami jogos, de ha a félévi bizonyítványba bekerült jegyek nem azt adják, amire a gyermek és a szülő is számított, összetörik a világ? A nebuló így is egy megmérettetésekkel telki időszakon ment keresztül, és könnyen lehet azzal is tisztában van, hogy többet vártak el tőle, mint amit teljesített. A szülőnek érdemes-e még bántania gyermekét?

Minden gyermek hozott magával a föld életbe egy képességcsomagot, amivel gazdálkodnia kell. Aki eleve jó tanuló már az alsó tagozattól kezdve, annak sosem kell annyit dolgozni, mint egy gyengébb tanulási eredményű diáknak. Azonban minden gyermekben van jó, valami olyan erősség, amit fel kell fedeznie a szülőnek, tanítónak, tanárnak ahhoz, hogy sikerélményeit, önértékelését növelni lehessen. Ha azt szeretnénk, hogy az év végi jegyek jobbak legyenek, akkor a pedagógusnak és a szülőknek is motiválniuk kell a diákot, de a szülőknek kell biztosítani ehhez a megfelelő hátteret és keretet. A félévi bizonyítvány a tanév egy szakaszának lezárást jelenti, ami egyben egy új szakasz kezdetét jelenti, tele lehetőségekkel, fejlődéssel.

(Forrás: marmalade.hu | usnews.com, savepei.com, teacherforteachers.wordpress.com/képek)