Jump to content

Ejj, a mi időnkben!

2017. 01. 22. 19:00

A gyermek egy életre szóló felelősségvállalás. A legtöbben készakarva hozzuk meg a döntést, hogy családot alapítsuk és ennek fényében a lehető legjobban akarjuk szülői teendőinket megvalósítani. Hamar rájövünk, hogy gyermeket nevelni nem egyszerű feladat.

A várandósság, a szülés az a csoda, amely során eufórikus hangulatba kerül a szülő. A csecsemőt nézegetve nagy reményeket fűzünk a gyerekekhez és a mi nevelésünkhöz is. Hamar megmutatja a valóság magát. A gyerekek képesek meghazudtolni angyali kinézetüket és olykor beléjük bújhat a kisördög. Csúnyán beszélnek, illetlenül viselkednek, gúnyolódnak, dühöngnek. A szülők nap, mint nap szembesülhetnek a gyerekek nem éppen megfelelő viselkedésével, a nagyszülők pedig a nevelési problémára fogják az egészet. Meglehet, hogy a furcsa és zavaró viselkedés mögött azonban idegrendszeri zavar áll. Hogy ez kiderüljön, szakember segítségét kell kérni. Ha pedig bebizonyosodik, hogy gond van a gyermekkel, akkor meg lehet kezdeni a speciális munkát.

A szülőknek és a nagyszülőknek szembesülniük kell azzal, hogy ha van idegrendszeri zavara a gyermeknek, ha nincs, nagyon más szóhasználattal beszélnek, és máshogy reagálnak, mint régebben tették a gyerekek. A trágár beszéd gyakran társul dühöngéssel is. Nemcsak generációs különbségek határolják a gyerekek és szülők, nagyszülők kapcsolatát, de egészen más behatások érik a mai kor gyerekeit, így annak megfelelő reakciójuk is. Állandó társat jelent az okostelefon, a tablet, számítógép, de a televízió is a szórakozási eszköztárat bővíti. Ha a nagyik arra szólítja fel a nála lévő unokáit, hogy kapcsolják ki ezeket az eszközöket és irány az ágy, bizony gyakorta tapasztalják, hogy nem egyszerű elszakadniuk ezektől. Ha a eredményt szeretnének elérni, hogy unokáik végre megszabaduljanak a technikai vívmányok rabságától, akkor már az alvás előtt jó néhány perccel figyelmeztetnie kell a gyermeket. Ha elérkezett az idő, határozottan kell megszakíttatni a tevékenységet.

A hétvége nem csak a pihenés ideje. Majdnem mindig házi feladatot is hazahoznak a gyerekek az iskolából. A leckék elkészítése során, az elején meg türelmes, de egy kis hiba, és azonnal dühöngésben tör ki? A gyermek arra vágyik, hogy legyen mellette segítség, ösztönzés. A szülőnek, nagyszülőnek meg kell nyugtatniuk. Tele vannak frusztrációval a mai kor gyermekei. Nekünk nem szabad bennük azt tovább erősíteni. Meg kell nyugtatni, és újból megpróbálni a feladatot. Nem kell rohanni sem. Segítenünk kell jelenlétünkkel a gyermeket. Teremtsük meg a megfelelő feltételeket a tanuláshoz, beszéljük meg, hogyan könnyíthetnénk meg a tanulást.

Nem csak a figyelem- és magatartászavarral élő gyermek viselkedése lehet nem helyén való. A goromba, illetlen viselkedés hátterében ugyancsak frusztráció állhat, fel akarja magára hívni a figyelmet.

Mennyivel jobb a telefont nyomkodni, tévét nézni, vagy számítógépen játszani, mint a házimunkába besegíteni. Ha arra kérjük a gyerekeket, hogy mégis vegyenek részt ebben a tevékenységben, könnyen lehet, hogy nem a legjobban reagálnak. A megoldás nem az, hogy elvesszük tőlük az eszközöket, hanem megmutatjuk, mit várunk el tőlük, együtt csináljátok, és hagyjátok, hogy a gyermekek egyedül fejezzék be a munkafolyamatot.

(Forrás: marmalade.hu | springfree.com, ourfamilyblogsabout.info, hoorayforfamily.com/képek)