Jump to content

Kell valami, ami segít, legyen az a meditáció

2017. 01. 20. 17:00

Feszültségek közepette éljük mindennapjainkat. Sokszor apróságok kihúzzák az embernél a gyufát, amelyektől robbanni tudnánk. Mégis kell valamit találni, amivel a feszültségektől megszabadulhatunk, különben rossz irányt vehet az életünk. Mit szólnál a meditációhoz?

Néhány perces meditáció elég ahhoz, hogy javuljon az élethez való hozzáállásunk, az egészségünk. Nem kell ahhoz mély depresszióban lenni, hogy nehéznek véljük azt, amit naponta át kell élnünk. Sokszor van az, hogy úgy érezzük elkapott a mókuskerék és abból nem tudunk kiszállni.

Ami a keleti kultúra alapja, azt mi még csak nemrég kezdtük felismerni és alkalmazni. Az életünk tele van feladatokkal, problémákkal, és olykor még otthon sem tudunk feltöltődni, mert csak mérgelődünk, hogy mennyi teendőnk van. Muszáj azonban lecsendesíteni magunkat, és a megoldást is saját magunkban kell keresni. Éppen az a célja a meditációnak, hogy saját tudatosságunkat, magunkat megtaláljuk.

Divatosság vált odafigyelni az egészségünkre, amelyet rendszeres mozgással és az egészséges táplálkozással igyekszünk befolyásolni, de az agyunkra kevés figyelmet fordítunk. Hiba, hiszen az emberi szervezet irányító központjáról van szó. Érdemesebb időt szakítani erre a szervünkre, hiszen a jó hangulatunkért is az agy felelős.

Aki meditációba kezdett bele, biztos, hogy nem járt rosszul az erre fordított idejével. Ami pedig jó a felnőttnek, jó lehet a gyerekeknek is. Nem véletlen vezették be már Amerikában is a meditációt. Egyik nap sem hagyják el a tanulás mellől a rendszeres meditációs foglalkozásokat. Erre külön szobákat alakítottak ki a tanulóknak, ahol ténylegesen lenyugodhatnak, magukba fordulhatnak. Amióta bevezetésre került a rendszeres relaxálás és meditáció, azóta a gyerekek kedélye is lecsillapodott, a viselkedési problémák száma lecsökkent. Természetesen ez nem véletlen, hiszen tudjuk, hogy a meditációval csökkenteni lehet az egyénekben felgyülemlett stresszt, emellett megszabadulhatnak a negatív gondolatoktól, érzésektől is. Kiváló gondolat tehát, hogy hazánk alaptantervébe is bevezetni kívánják (a testnevelésóra keretén belül) a meditációt.

Magadon is érzed, hogy feszült vagy? Nem tudod, hogy ezt a negatív rezgést te adod-e át gyermekednek, vagy az őt naponta érő negatívumok hatására feszült-e? Nem muszáj szervezett formában meditálnod, meditálnotok. Igen, bevonhatod a meditációba gyermeked is. Teremtsétek meg a nyugodt, csendes környezetet magatok körül. Figyeljetek a légzésre, amely lassú és ellazítja a testeteket. Előtte nyújtsatok, így még kényelmesebb lesz az ülés. Nem tudsz semmire gondolni. Kezdőként ez nem megy, éppen ezért gondolj egy dologra, de arra nagyon, erős akarattal. Az is bekövetkezhet, hogy nemhogy nyugodttá válnál, hanem frusztrál a helyzet. A meditáció ritmusából kiestél, ezért a légzésedre koncentrálj. Idő kell, amíg megtanuljátok érezi saját magatokat, és ezt csak gyakorlással lehet fejleszteni.

(Forrás: marmalade.hu | blog.childspass.com, myyogabody.ie, diphy.com/képek)