Jump to content

Babajelbeszéd, a gyorsabb agyi fejlődésért

2016. 11. 30. 20:05

A babajelbeszéd egy tökéletes módszer arra, hogyan kommunikáljunk gyermekünkkel még a verbális kommunikáció megjelenése előtt. Ezáltal nem csak okosabbá és fejlettebbé, de jóval intuitívabbá tehetjük a porontyot.

A baba jelbeszéd egy olyan speciális nyelv a baba és a szülők között, melynek során kézjelekkel egészítik ki a beszélt nyelvet. A születés utáni 6-10 hónapban már el is kezdhetjük tanítani gyermekünket.

A módszer Amerikából ered, az 1800-as években William Dwigt Whitney siket családok gyermekeit tanulmányozta, arra a következtetésre jutott, hogy ezeknek a gyerekeknek a kommunikációja felülmúlja halló társaikét. 1980-ban Dr.Joseph Garcia jeltolmács, a korábbi vizsgálatokat folytatván megerősítette,hogy nem csak kifinomultabb a kommunikációjuk,de sokkal hamarabb elkezdenek beszélni. Megfigyelése középpontjában az állt, hogy milyen hatással van a korai jelbeszéd-tanulás a korai beszédfejlődésre.

A vizsgálódások eredményei azt tükrözték, hogy a jelbeszéd elsajátításával, sokkal nagyobb aktív szókincs, szorosabb gyerek-szülő kapcsolat valamint előrehaladottabb mentális fejlődés. A jelbeszéd a gyermekekre nyugtató hatással volt.

Hogy működik? A babajeleket a beszéddel egyszerre használjuk, az elhangzott szavakat kiegészítjük annak jelével úgy, hogy kisbabák közben látják az elhangzott szóhoz kapcsolódó tárgyat és tevékenységet. Az utánzás természetes módszerével elsajátítja a látottakat. A babák 6 hónapos koruktól kezdve, már meg tudják különböztetni a jelbeszéd során használt jeleket egymástól.

A babajelbeszéd tökéletes módszer arra, hogy megértsük gyermekünket azon időszakaszban, amikor még nem tudnak szavakkal kommunikálni.

(Forrás: marmalade.hu | Fotó: pexels.com)