Jump to content

Kezdeti nehézségek

2016. 10. 21. 19:00

A reggeli az az étkezésünk, amely meghatározza napunkat. Igaz ez a család minden tagjára. Az energikus nap alapjait megadja egy tápláló és egészséges reggeli. Sokak életében ez azonban csak illúzió.

A kiegyensúlyozottsághoz szükséges a megfelelő táplálkozás, amelynek első állomása a reggeli. Sok helyen ez egyáltalán nem valósul meg, hiszen ahhoz elő kell készülni, macerás és időigényes lehet. Na persze, ha az utolsó előtti pillanatban ébred az ember reggeli indulás előtt, persze, hogy nincs ideje egy egészséges reggelire. Erre még a felnőtteknek is szüksége lenne, de a gyerekek életében még jelentősebb szerepe van a reggelinek, hiszen fejlődő szervezetről van szó.

Habár a felnőttek is tudják a reggeli fontosságát, számukra nem nehéz megmagyarázni, hogy miért lenne kötelező elfogyasztani még otthon az első étkezés ételeit. Ettől függetlenül sokan jártukban-keltükben bekapnak néhány falatot, vagy nem is esznek semmit ebédig, bezzeg a kávét liter számra fogyaszthatják. A gyerekekkel azonban más a helyzet, velük nehezebb megértetni, hogy miért is kell a reggeli. Főleg, ha a szülők az a példát mutatják gyermekeiknek, hogy a reggelit nem, vagy csak nagyon sietősen veszik magukhoz. Az csak egy része, hogy reggelizni kell, a másik nem elhanyagolható az, hogy mit fogyasztanak az első étkezés során. Rajtunk, felnőtteken, szülőkön a sor, hogy bevezessük gyermekeinket a helyes táplálkozási szokásokba. Mi mutatunk példát, tehát nagy a felelősségünk is. Mintául szolgálhat egy nagyobb testvér is azzal, hogy mit fogyaszt el reggeli gyanánt.

A szülők, egy édesanya számára sarkalatos kérdés a reggeli. Ebből nem akarnak engedni, amely teljesen érhető, hiszen épp most ecseteltük ennek fontosságát, azonban mégsem szabad nagy ügyet csinálni az evésből. Azt játékossá, szórakoztatóvá kell tenni a gyermek számára. Hagyjuk, hogy önállóan egyenek, és kis mennyiségű, egészséges reggelit kínáljunk számukra. Negyed óra múlva akkor is vegyük el az ételt, ha hozzá sem ért, de nassolnivaló finomságot nem szabad felkínálni helyette. Azt a néhány falatot is érdemes mókás módon elé tenni. Egy szelet félbarna, vagy barna kenyérre sajtból és egyéb feltétekből mosolygós arcokat lehet formázni.

A megfelelő reggelinek tartalmaznia kell elegendő fehérjét, rostot, cukrot, teljes kiőrlésű gabonát, sót. Nem muszáj mindig a megszokotthoz ragaszkodni, de a reggeli kötelező eleme legyen a napok indításának.

(Forrás: marmalade.hu | mrbreakfast.com, today.com/képek)