Jump to content

Lehet jó a videojáték

2016. 09. 23. 17:00

A játék nemcsak a gyermekek alapvető igénye, hanem alapvetően az ember igénye is. Olyan tevékenység, amely hatással van az önkifejezésre és a társas kapcsolatokra. A játék módja azonban változott a technika fejlődésével, így nem lepődtünk nagyon, hogy a számítógépes játékokkal sokan és sok időt töltenek. Mind veszélyes?

Nagyon sokan vádolják a videojátékokat azzal, hogy erőszakot generálnak a gyerekekben és a felnőttekben egyaránt. Történt olyan erőszakos esemény is, amelyet a videojátékok következményeképp írtak le. A játékok némelyik személyből olyan agressziót váltanak ki, amelyet nem tudott magában tartani, és nem egyszer fegyveres mészárlás lett az eredménye. Ilyen alapon nagyon sokan követhetnének el erőszakos cselekményeket. A kutatók számára felfedezendő terep, hogy vajon valójában mennyire ártalmasak az ilyen jellegű játékok az emberekre. Van összefüggés a videojátékokban tapasztalható erőszak és a valós erőszak között? Azt állapították meg, hogy a játékok során megélt erőszak és agresszivitás a való világban is megnöveli az agresszió esélyét, emellett pedig csökken az együttérzés, az empátia képessége. A mindig erőszakos játékokat játszók gondolkodása és érzésvilága is megváltozik. Erőszakosabban reagál mindenre. Csakhogy a kulturális különbség is hat az erőszakos játékokat játszókra. Vannak olyan országok, ahol a kultúra része a különböző stresszkezelési technikák alkalmazása, a fegyelem és az önfegyelem része az életüknek. Hiába van tele a média és a játékok is erőszakkal, mégsem általános az erőszakos cselekedetek elkövetése Japánban. Az erőszakos játékok ugyanúgy hatnak a japán emberekre is, valamelyest növelik az agressziót, de a környezet hatással van rájuk.

A kutatók között sem egyforma a vélemény a videojátékok ártalmával kapcsolatban, ugyanis a másik oldal ellenérveket tud felmutatni. Az USA-ban vizsgálták a kriminalisztikai adatokat és azt tapasztalták, hogy még ha ezek a játékok növelik is az agresszió hajlamát, azt a való világban nem viszik véghez, így a kamaszok bűncselekményeinek száma csökkent, nemhogy nőtt volna azóta, amióta a videojátékok léteznek.

A mai kor emberének életébe egyértelműen és majdcsak szükségszerűen beletartozik a számítógép használata. Gyermekeinknek sem tilthatjuk meg, nem érdemes a végletekbe belemenni. Amit a szülő megtehet, hogy a játékokon szereplő korhatárt betartatja a gyermekével. A videojátékoknak nemcsak romboló hatása van, hanem igen sokrétűen fel lehet használni. A művészetekben, az oktatásban is éppúgy fel lehet használni.

(Forrás: szyptt.com, storify.com, kidschildchildren.com/képek)