Jump to content

Rázódjatok bele a korán kelésbe, itt az ideje

2016. 08. 28. 19:00

A felnőttek legtöbbjének letelt a szabadsága, számukra már a munka, a korábban kelés régóta bekövetkezett. A gyerekeknek is kezdődik a tíz hónapon át tartó feszített tempó, odafigyelés, tanulás, amellyel együtt jár a korai kelés is.

A kamaszokra leginkább az a jellemző, hogy a nyári szünettel együtt kitolódik a lefekvés ideje. Mindegy, hogy barátaikkal töltik az idejük nagy részét, vagy otthon, bekuckózva, könnyen lehet, hogy átszoknak az éjszakai üzemmódba és a délelőtt részét átalusszák. Ha ez így megy egész nyári szünet ideje alatt, akkor nagyon nagy szenvedéssé válna az iskolakezdés. De még a kisebb gyerekek is hozzászokhatnak a később fekvéshez és keléshez. Egy-két óra nyári eltolódás is nehézséget okoz az iskolai működés. A szülőknek emiatt kell új szabályokat bevezetni már augusztus közepén, amelyet aztán fokozatosan valósítanak meg.

A szakértők azt javasolják, hogy még most sem késő megkezdeni a visszaszokatást a korán kelésre. Azok a szakemberek, akiknek területe az alvás, azt mondják, hogy a kisebb gyerekek számára kilenc és tizenkét óra alvás is szükséges ahhoz, hogy másnap pihentek, kiegyensúlyozottak legyenek, és az iskolában jól teljesítsenek. Kamaszkorban ez az alvási mennyiség nyolc és tíz órát jelent. Vagyis azt jelenti, hogy amit nyáron csináltatok, megengedtetek magatoknak, a gyerekeknek, az már nem lehet érvényben. Az éjszakázás, a sokáig tartó filmnézés már tilos.

Ismerjük gyermekeinket. Van, akinek ennyire rövid idő nem is elég arra, hogy a szervezete átálljon a korai fekvéshez, keléshez. Számukra már rég el kellett kezdeni a fokozatos átállást, mert akár két hét is szükséges megszokni az élet új dimenzióját. A fokozatosság azt jelenti, hogy naponta negyed órával korábbra időzítsétek az esti lefekvést, természetesen ennyivel korábban az ébredést is.

A fejlődő szervezet számára szükséges a kellő mennyiségű alvás. Nagyon elfoglaltak a diákok az iskolában, ezért az alvás mennyisége meghatározza a koncentrációs készséget, az odafigyelést.

Szülőként azzal nem segítünk a gyerekeknek, ha állandóan azzal dobálózunk feléjük, hogy mi lesz majd az iskolában?! Ezzel egyáltalán nem motiváljuk, ráadásul ha akar, ha nem, mennie kell suliba.

Amikor már megszokta a gyermek a korábbi lefekvés idejét, akkor ne is térjetek el attól. Fontos a következetesség. Mielőtt alváshoz készülődne, biztosítsunk számára olyan nyugodt időszakot, amikor lecsitulhat. A tévénézés, telefon, tablet használata nem tartozik ezek közé. A kicsiknek meseolvasás az ideális, és a legjobb az lenne, ha a kamaszok is olvasnának.

(Forrás: hormigonpulido.org, happybeds.co.uk/képek)