Jump to content

Felkészülni, vigyázz, kész, rajt!

2016. 08. 11. 19:00

Ahogy számolgatták a diákok a nyári szünetig a napokat, úgy nem várják az iskolakezdést. Pedig hamarosan az is kezdődik, már nyakunkon a 2016/2017-es tanév. Ideje rágyúrni arra, hogy hamarosan iskola.

Nemcsak az iskolába szükséges tanszerek, tankönyvek, füzetek, egyéb kiegészítők beszerzése fontos az évkezdéshez. A hosszú szünetben hagytuk gyermekeinket pihenni, játszani, szórakozni. Sokkal nagyobb szabadságuk volt, mint iskolaidőben. Ez teljesen rendjén való, így is kell lennie, azonban tudatosítani kell a szülőknek saját magukban és gyermekeikben azt, hogy nemsoká véget ér ez a pihenés. A szülők többsége igyekszik idejében beszerezni minden előírt eszközt, amely az iskolakezdéshez szükséges. Nem elég a saját fejünkben rendezni a dolgokat, vonjuk bele ebbe gyermekeinket is. Elkerülhetetlen feladat, az iskola mindenki számára kötelező, de ezt úgy kell bevezetni a gyermek életébe, hogy örömmel várja. Éppen ezért a legjobb, ha a szülő és a gyermek együtt megy el vásárolni. Ha már úgyis meg kell venni számos eszközt, akkor az olyan legyen, amely a gyermeket is megörvendezteti. Ez nem csak a most iskolát kezdő, vagy alsóbb évfolyamos gyerekekre érvényes. A nagyobb gyerekek is bevonhatók ilyen feladatokba. Habár nekik már az évkezdés ismerős és nincs is akkora láz, mint egy első osztályba készülő kisdiákoknak, de számukra is fontos, hogy milyen felszereléssel jelennek meg naponta az iskolában. Velük már komolyan el lehet beszélgetni arról, hogy mi várható az új tanévben, lehet, hogy új tantárgyakkal is találkozni fognak.

Az utolsó pillanatra halasztani valamit, nem túl jó. Igaz ez az iskolakezdésre is. Ma már a tankönyvek, füzetek befedése is lassan egy mozdulattá válik az öntapadó fóliáknak köszönhetően, mégis érdemes ezt gyermekeinkkel együtt megvalósítani.

Ha a nagyja taneszköz, felszerelés rendben van, akkor pszichésen is rá kell hangolódni az iskolára. Azok a gyerekek, akik szeptemberben lépik át először az iskolai kapuit szükséges néhány alapadatot megtanítani. Ebben a korban már tudják saját és szüleik nevét, de nem árt még több információt megtanítani. Hová fog járni, melyik iskolába, ki a tanítója, hol lakik, hány éves, melyik osztályba jár.

Nyári időszakban, a nagy melegben a pihenés ideje is kitolódhat. A gyerekek könnyen hozzászokhatnak ahhoz, hogy jóval később fekszenek le éjszaka, mint iskola idején. Már időben el kell kezdeni azt, hogy korábban kell lefeküdni ahhoz, hogy az iskolai napokon gördülékenyebben menjen a reggeli ébredés. A gyerekeknek teljesíteniük kell az iskolában, nagy a nyomás rajtuk is, ezért nagyon fontos, hogy pihentek legyenek. Idejében tréningezni kell a diákokat, és ezt otthon kell megvalósítani.

(Forrás: blog.doctoroz.com, irishtimes.com/képek)