Jump to content

Milyen a jó iskolatáska?

2016. 08. 10. 19:00

A tanév kezdésével nemcsak a nagy szabadság szűnik meg, hanem nagy terhet jelent a gyerekek gerince számára a könyvekkel, füzetekkel megpakolt iskolatáskák, hátizsákok cipelése. Egy jó táska sokat jelenthet, de milyen a jó táska?

Egy rosszul kiválasztott iskolatáska okozhat hátfájást, rossz testtartásra kényszerítheti az iskolás gyermeket, amely akár a gerinc megbetegedéseit vagy ferdülését is idézheti.

Hatalmas választék áll a szülők és az iskolások rendelkezésére minden taneszköz területén, így az iskolatáskák között is. Anyagában, színében, mintázatásban, árában is hatalmas különbségek mutatkoznak meg. Minden évben aktualitást mutat valamilyen animációs film figurája, így sokszor a kisebb korosztály részére ez is nagy szerepet játszik a kiválasztásban. A nagyobb diákok már inkább a márkára, a divatosságra törekednek. A szülők az ár-érték arányt helyezik előtérbe. Nehéz a szülő és a gyermek igényeit is összeegyeztetni.

Azon túl, hogy van egy csodaszép iskolatáskája a gyermeknek, számolni kell azzal, hogy teletömik tankönyvekkel, munkafüzetekkel, füzetekkel, tolltartóval, uzsonnával, tornazsákkal. Ez nagy megterhelést jelent a gyermek csontozatára, főleg gerincére nézve. A mai korra ráadásul jellemző a mozgáshiány is, amelynek következtében a gyermekek izomzata nem olyan fejlett. Nincs mese, a könyveket, füzeteket naponta hordaniuk szükséges a gyerekeknek, tehát állandó terhelésnek van kitéve az izomzatuk, a gerincük. Ha pedig így van, akkor nagyon fontos a szerepe annak, hogy a felszereléseket milyen táskába teszik. Egyáltalán nem megfelelő a vállon átvethető, csak az egyik oldalt viselt, aszimmetrikus terhelésű táska. A gyermekek csontozat 15 éves korukig fejlődik legintenzívebben. Ebben az időben tehát különösen figyelni kell arra, hogy a táska olyan legyen, amelyik széles vállpántokkal rendelkezik, lehetőség szerint legyen párnázott is. Ez biztosítja a szimmetrikus terhelést. A legjobb, ha a táska fala merev, mert ez segíti, hogy a benne cipelt felszerelés egyenletes súlyeloszlású legyen. Ma már a legtöbb hátizsák minden pántja állítható, amely azért is fontos, hogy a gyermek méretéhez lehessen igazítani. Ha túl hosszú a vállpánt, akkor görnyedt tartást eredményezhet. A legjobb, ha a táska a válltól a medencecsontig ér. Ha a táska több rekesszel rendelkezik, az nem csak az eligazodást, a praktikusságot szolgálja, hanem az egyenletes súlyeloszlást is segíti.

A gyerekek egész nap az iskolában görnyednek. Az órák közötti szünetek arra elegendőek, hogy kiengedjék a fáradt gőzt, de igazi mozgásra nem sok lehetőségük van. Ezért érdemes sportra motiválni a gyerekeket.

(Forrás: telegraph.co.uk, ninofashion.com/képek)