Jump to content

A kispapa és a várandósság

2016. 07. 24. 17:00

A nő életében az egyik legfontosabb történés, amikor valósággá válik az anyaság fogalma és a terhességi teszten megjelenik az, amiről már sokat álmodott. Tudja nagyon jól, hogy teste meg fog változni, és olykor kellemetlenségeket is tapasztalhat. Nyugodjunk meg, nem csak mi, akár a férfiak is küzdhetnek a terhesség tüneteivel.

Manapság már nem férfiatlan az, ha a várandósságba, a családalapítás minden folyamatába benne van a férfi. Sok apuka jelölt szívesen veszi ezt, szeretné a csodát megélni párjával. Divat a szülésnél is bent lenni, de még a terhességet is olyan szinten átélik, hogy fizikai tüneteket is produkálnak. Tudtad, hogy a férfiak negyedénél jelentkeznek olyan lelki és testi tünetek, és erre a nők állapota van ilyen hatással? Sőt a tudósok szerint a egyik kismamákra jellemző tünetek (has- és hátfájás, kívánóság, rosszullét, ingadozó hangulat stb.) legalább egyikét a kispapák legalább 90%-a átéli. Lehet, hogy nem tulajdonít neki jelentőséget és egyáltalán nem vél összefüggést párja állapotával az apa, de valójában hat a férfira is a várandósság.

Ha a párod ebbe a kategóriába tartozik, vagy valakit láttál ilyen állapotban, akkor megfigyelhetted, hogy a férfi ezekben a hónapokban éppen úgy érzelmesebb, mint a párja. Aki férfi létére ilyen aktívan éli meg a babavárást, annál sokkal könnyebben törik el a mécses. Ha nem is kezd hangos zokogásba, de az érzelmek felszínre törésekor hamarabb könnybe lábadnak a szemei. Ha ez nem lenne elég, akkor még a hangulata is sokkal változékonyabbá válhat, mint amikor a nővel játszadoznak a hormonjai. De hogy fokozni tudjuk, még olyan fájdalmakat, kellemetlenségeket is megélhetnek a kispapák, mint a kismamák. Itt fáj, ott húzódik, és ezt még mind megfejelheti az, hogy kívánóssá válhatnak. Különleges ételekre vágyhatnak a férfiak a leghihetetlenebb és legváratlanabb időben. Jellemzően jobban aggódnak ezek a leendő apukák a jövő miatt, egyre többet esznek, így felszedhetnek néhány kiló pluszt is.

Ennek a jelenségnek neve is van, méghozzá Couvade-szindrómának nevezik. Ezt a pszichoszomatikus jelenséget egyesek pszichológiai bajnak tekintik, mások azonban fizikai természetűnek vélik.

Ha a leendő édesapa ennyire szívén és lelkén viseli párja várandósságát, akkor igyekezzünk minél több időt együtt tölteni. Mozogjunk, sportoljunk együtt, készüljünk együtt a baba várására, akár vásárlással, szülésfelkészítő tanfolyammal. Az ilyen érzelmes édesapák sokkal odaadóbbak, védelmezőbbek, a vizsgálatokon és a szülésen is szívesen vannak jelen.

(Forrás: healthcomu.com, cultureboundsyndromes.files.wordpress.com/képek)