Jump to content

Merre tovább?

2016. 06. 27. 17:00

Az iskolák jó időre bezárták kapuikat a gyerekek előtt. Kitört a nyári szünet. A legtöbb diák már a tanévnyitón ezt a pillanatot várta, de a középiskola utolsó évfolyamán tanulók egy kicsit másképp érezhettek.

A középiskolai évek utolsó, végzős tanéve nagy változások szelével csapja meg a diákokat. Az évek óta emlegetett érettségi napról napra közeledett. Az utolsó évben számos területen kellett megmutatni magukat, nemcsak tudásukban, hanem személyiségükben és összetartozásban is. A ballagási ruhák kiválasztása, elkészíttetése, a szalagavató műsorára való készülés, a ballagás mind egyre csak nyomatékosította, bizony nemsoká véget érnek a középiskolai évek. Az érettségi bizonyítvány megszerzése után már nagykorúként, felnőttként kerülnek ki a diákok az életbe. Már nem lesz az a törődés, az a gondoskodás, amelyet a tanáraik által megszoktak. A legtöbb tanuló érzi ennek hatását, sokszor szembesülnek is azzal a kérdéssel, hogy mihez kezdenek a középiskola befejezése után?

Nagyon szerencsés az a diák, aki kisgyermek kora óta tudatosan küzd azért a célért, amelyet kitűzött magának. Sok kisfiú szeretne űrhajós lenni, esetleg tűzoltó, de a való világban a tűzoltói hivatás jóval reálisabb célkitűzés. Így aztán a gyermekkori álmok a fiatal felnőtt korra csupán illúzióvá válnak. A legtöbb diáknak egyáltalán nincs ilyen konkrét elhatározása, vagy nem reális. Ez így van rendjén egy felnőtt életét most kezdő fiatalnál. Éppen ezért az érettségi bizonyítvány megszerzése után több fiatal dönt amellett, hogy egy évet pihen, nem tanul. Inkább keres arra az átmeneti időszakra egy állást, és kipuhatolja, hogy mi lenne a legjobb. Belecseppen a felnőttek világába, amely motivációt adhat arra, hogy megtalálja a neki megfelelő szakmát, vagy szakot, amelyben jól érezné magát. Többen nem akarnak egy évet sem kihagyni, mivel azonban nincs konkrét elképzelésük arról, hogy mihez szeretnének majd kezdeni, ezért általános bölcsészeten tanulnak tovább. Az az általános jellemző, hogy a főiskolai tanulmányok megkezdésekor nagyon sokan váltanak szakot, mert idő közben jönnek rá, hogy mit szeretnének tanulni.

Az érettségi bizonyítván megszerzése csak az első nagyobb megmérettetése volt a fiataloknak. Bizonyítvánnyal a kezükben a főiskolára, egyetemre jelentkezők tovább izgulhatnak azon, hogy bekerülnek-e a választott felsőoktatási intézménybe vagy sem.

Szakképzett munkásokra nagyon nagy igény van manapság. Aki arra döntött, hogy a főiskola nem neki való, még mindig tanulhat tovább. Egy jó szakmával a kezében ugyanúgy sikeressé és boldoggá válhat a fiatal.

(Forrás: sjp.ac.lk, findhope.tv/képek)