Jump to content

Hogy ne legyen lapos a buksi

2016. 06. 22. 19:00

Valóban áldásos állapot egy gyermeket a szívünk alatt kihordani. A legtöbb nő szeretné ezt a csodát megélni, és gyermeket szülni, nevelni. Sok mindenre már a szülés előtt felkészülünk, utána nézünk. A babák koponyájára is kell ügyelni, hogy miért?

A csecsemő csontozata szinte lágy, nagyon rugalmas, amely azért szükséges, hogy a mama pocakjában elférjen, valamint a szülésnél is haszna van. A születés után azonban nagyon fontos a megfelelő mennyiségű kalcium és D-vitamin bevitele, amelyet az anyatej és a tápszer is tartalmaz. Valamennyi D-vitamin napfény hatására is képződik a bőrben, de ha az nem elég, akkor fejlődési rendellenességek alakulhatnak ki a babáknál. A csontozat fejlődése nagyon fontos a csecsemők esetében, de talán a legfontosabb az, hogy a koponya hogyan csontosodik. A babák koponyaformája genetikailag meghatározott, de a születés utáni első hónapok nagyon fontosak ebből a szempontból, hiszen ha mindig háton hagyjuk feküdni a babát, akkor a koponyája ellaposodhat és még a nyakcsigolyának is ártunk.

A babák koponyája nem kemény. Ezt talán mindenki tudja, hiszen a kutacs még nincs összenőve, vagyis a fej tetején lágy rész található. A koponyavarratok találkozási helyeit nevezik így, és a legismertebb a fejtetőn helyezkedik el. Csakhogy ezen kívül még másik három ilyen érzékeny és puha rész található, a hátsó és a két oldalsó kutacsok. Ezek azonban a baba féléves korára megkeményednek, míg a fejtetőn csak nagyjából a gyermek három éves korára nőnek össze a koponyarészek.

Ezek a lágy részek biztosítják azt, hogy a baba minél könnyebben megszülethessen, tehát a koponya a kinti életben is könnyen deformálódhat az első hónapokban. Egyes babák esetében sokkal inkább jelentkezhet a koponya eltorzulása, úgymint a nagy súllyal született csecsemők, a koraszülöttek, a lusta kisbabák és azok a csecsemők, akiket mindig a hátukra fektetik le. A szüléskor is könnyen elmozdulnak egymáson ezek a koponyacsontok, így születés után is van erre esély. Ahhoz, hogy ne deformálódhasson el a csecsemő koponyája, érdemes gyakran változtatni a baba fekvőpózán. Az sem mindegy, hogy mire fektetjük. Amikor ébren van a baba, akkor változtassuk a helyeket. Akár a talajra lerakott takaróra is le lehet fektetni a babát, és akkor is fektessük hasra, vagy támasszuk ki, hogy az oldalán feküdhessen. Használhatunk speciálisan kialakított lyukas babapárnát.

Ha mégis azt tapasztaljuk, hogy deformálódott a kicsi koponyája, akkor érdemes mihamarabb orvoshoz fordulni, mert egy éves kor alatt még a deformitás befolyásolható.

(Forrás: home.bt.com, greenslopespaediatrics.com.au/képek)