Jump to content

Közös fejlesztés a közösségfejlesztés

2016. 06. 03. 19:00

Találtuk már magunkat olyan helyzetben, hogy egy csoport tagjaként vereséget éltünk meg. A másik csapat örömét látva azon gondolkodtunk, hogy de jó lenne inkább hozzájuk tartozni, mintsem búsulni.

Miért nem gondolkodunk inkább azon, hogyan tudna a csapatunk jobb lenni? Miben kellene még fejlődnünk ahhoz, hogy nyerjünk? A nyertes csapattól tapasztalatokat, tanácsokat gyűjthetnénk, megismerhetnénk más koncepciókat is. Mennyire egyszerű is lenne minden, csakhogy az emberi lélek szerint nem az.

Bárhová megyünk, bárhol tanulunk és dolgozunk, minden sokkal rugalmasabban és gördülékenyebben működik, ha jó csapatjátékosok vagyunk. Emiatt fektetnek nagy hangsúlyt az iskolán belüli közösségfejlesztésre is. A korunk adta technika arra ad lehetőséget a gyerekeknek, hogy belebújjanak a számítógépbe, tabletbe, okosftelefonba, amely által olyan világba kerülnek, ahol nem számít, hogy velük van-e barátjuk vagy sem. Fokozatosan izolálódnak, egyre nehezebben megy más emberekkel, kortársaikkal is a kommunikáció, kapcsolattartás. Ezért is van akkora szerepe annak, hogy foglalkozzunk ezzel a témával. A közösségfejlesztés legfőbb célja, hogy megtalálják a megoldást a felmerülő problémákra úgy, hogy a csapat tagjai aktívan részt vegyenek ebben. Egy ilyen megbeszélésben való részvétel összekovácsolhatja a csapattagokat, az adott közösséget. Segít abban, hogy megoldhassák a problémát és az esetleges konfliktusokat elkerüljék. Nemcsak az adott csapat tagjaira van jó hatással a közösségfejlesztő programban való részvétel, de általa fejlődik a társadalom, amely hosszú távon fogja bizonyítani jótékonyságát.

\"\"

A gyerekek, a fiatalok egyszerre több közösség tagjai lehetnek, amelyek nagyon nagy hatással vannak az egyénre. A közösségbe tartozás feltétele, hogy az érdekek és az értékek egyezzenek. A fiatalok közösségfejlesztésének legfőbb célja, hogy a felnőtt életre nevelje őket. Nem elég csak papolni számukra, hanem tapasztalniuk, megélniük kell élményeket ahhoz, hogy felnőtt életükben valóban hasznosítani tudják majd.

A közösségfejlesztésnek arra kell törekednie, hogy a fiatalok érvényesíthessék emberi jogaikat, legyen beleszólásuk az életüket befolyásoló döntésekben. Aktív részese lehessen az életét befolyásoló kérdések megoldásában. Vagyis a közösségfejlesztés alapja az, hogy a fiatalok részt vegyenek egy közös cselekvésben. Mit sem ér, ha egy fiatal jelen vagy a csapatban, de semmilyen aktivitást nem mutat. Ilyenkor be kell vonni az eseménybe.

(Forrás: blog.enterprisecommunity.com, aarecruit.com/képek)