Jump to content

A bábok megelevenednek

2016. 04. 13. 17:00

A gyermek születésével új időszak kezdődik a családok életében. Azt az időt, amelyet a gyermekvállalás előtt egymással és magunkkal foglalkozva töltötték, felváltja a gyermekkel való gondoskodás és törődés.

A felelősségteljes szülő a legjobbat szeretné gyermekének, a legjobbat szeretné belőle kihozni, ezért minőségi együtt töltött idő keretén belül gyakran nyúl az ősi művészethez, a bábozáshoz. Az emberiség történelmével nagyjából egyidős lehet a bábjáték is. Az élettelen bábok a történetbe, játékba illesztve élővé válnak, megelevenednek. A bábok és a bábozás arra ad lehetőséget gyermeknek és felnőttnek egyaránt, hogy egy figura kimondja azt, ami bennük van. Megjelenítheti az érzelmeket, a vágyakat, a tulajdonságokat is. Azokat, amelyek mélyen bennünk rejtőznek, és a bábokon keresztül meg is nyilvánulnak. Terápiás hatása nem vitatott, ugyanis lehetőség nyílik arra, hogy az eltemetett problémák a bábon keresztül megjelenjenek és a megoldásra is sor kerülhet. A bábok az emberi jellemet felerősítve közlik.

Egy kisgyermek életében a bábozás kulcsfontosságú, hiszen a gyermek a kezében tartott bábot életre kelti, tulajdonságokkal ruházza fel, hangot és mozgást kölcsönöz neki. Ha a gyermek fog bábot a kezébe, vagy neki báboznak, számára a varázslat elkezdődött. A gyermek minden bábfigurára úgy tekint, mintha valóban élő lenne, hiszen jól tudjuk, hogy a gyerekek számára nehéz megkülönböztetni a valóságot a képzelettől. Amikor egy gyermek bábot fog a kezébe, olyan tulajdonságokkal ruházza fel, úgy kelti életre, hogy a tulajdonságok a sajátjai is. Terápiás hatása abban nyilvánul meg, hogy érzéseket, gondolatokat közölhet a gyermek a bábokon keresztül, így ha fájdalmától akar megszabadulni, a bábokon keresztül bátran megteheti. Kiélheti agresszióját is büntetlenül, úgy, hogy senkinek nem okoz fájdalmat.

A gyerekek tudatában vannak annak, hogy a bábfigurák élettelenek, ők visznek bele játékukkal életet, mégis teljes beleéléssel adják át magukat a történetnek, a szerepnek. A jó bábozás a gyermek képzeletére nagyon jó hatással van, fejleszti a gondolkodást és az emlékezetet is. A bábjáték sokkal egyszerűbben mutatja a valóságot a gyermek számára, ezért erősíti a gyermekben a biztonságérzetet, bátorságot. Fejleszti beszédkészségét, önbizalmát, kifejezőkészségét, érzelemvilágát is. Arról nem is beszélve, hogy milyen jó hangulatú, aktív és hasznos közös időt tölthet együtt akár az egész család.

(Forrás: today.uconn.edu, puppetsineducation.org/képek)