Jump to content

Olvasni jó, élje át a gyermek is

2016. 02. 09. 19:00

Az olvasás varázslatos tudomány, amely olyan világokba repíthet el. Olyan képeket vizionálhat az ember, amelyet csak álmainkban, vagy még ott sem igazán látottak. Az olvasás felszabadít, tudást, ismeretet közvetít, informálttá, gazdag és változatos szókinccsel látja el az olvasót.

Az olvasás azonban nem mindenki napi tevékenysége. Azaz valamennyire mindenkit érint ez a megszerzett tudás megmutatkozása, hiszen napjaink során számos kiírással, útmutatással találkozunk, amelyet el kell olvasnunk ahhoz, hogy megértsük az instrukciókat. Mégis nagyon sokan nem olvasnak könyveket, magazinokat, folyóiratokat. Ezért valahogy könnyebben fogadják el azt is, hogy a mai kor gyermekei nem olvasnak sokat, egyáltalán nem is szeretnek olvasni. A kötelező olvasmányokat is végigkínlódják, de a mű tartalmáról mit sem tudnak. Ez azonban csak akkor állja meg a helyét, ha a gyermek olyan közegben nő fel, ahol az olvasás nemhogy divat, de egyenesen unszimpatikus cselekedet.

A gyerekekkel igenis meg lehet szerettetni az olvasását, ezt pedig már kis korban el kell kezdeni. A legjobban a szülők, a szűk családi kör tudja befolyásolni. Ha a felnőttek a gyermek közvetlen környezetében az mutatják, hogy az olvasás jó, örömmel forgatja az ember a folyóiratokat, könyveket, akkor a még olvasni nem tudó kicsi is arra vágyik, hogy erre ő is képes legyen. Éppen ezért a közös mesék, a közös olvasás mindenképp napi szinten legyen jelen a gyermek életében. Ha tud olvasni azért, ha meg ne, akkor azért. Olyan könyvet kell keresni, amelyet a gyermek szívesen hallgat, szívesen olvas. Amennyiben elveszíti érdeklődését a történet iránt, ne nyaggassuk azzal. A szülő érdekessé tudja tenni a mesét, ha a különböző szereplőket más-más hangon szólaltatja meg.

A könyvek szeretetét meg lehet alapozni azzal, hogy közösen ellátogatnak a gyermekkönyvtárba. A könyvtári szabályok, határidők és a helyes viselkedés betartása mellett lehetősége adódik arra, hogy kedvére választhasson a korának megfelelő könyvek közül. Emellett hangoskönyvek, zenei és mese CD-k meghallgatására is lehetőség van. Kellemes kikapcsolódási lehetőség. Ellátogathattok közösen könyvesboltba is, így a könyvhöz való jutás egy másik módját is megismeri.

Ha az olvasását megszerettetni szeretnénk gyermekeinkkel, akkor nagyon fontos, hogy olyan könyvet keressünk a gyermeknek, amely nem veszi el a kedvét, hiszen éppen az a lényeg, hogy felkeltsük az érdeklődését. A sikerélménnyel társuló könyv olvasása magával hozza a következő könyvet, és így tovább. Mindenképp unalmas egy kicsi gyermek számára a hosszan taglalt leíró rész, ezért cselekményben gazdag, olvasmányos könyv beszerzésére kell törekedni. Egy-egy mese tartalmáról beszélgetni is lehet, vagy akár lapra is viheti a szereplőket, helyszínt, cselekményt. A történeteket el is lehet játszani.

(Forrás: wnd.com/kép)