Jump to content

Figyelj és segíts gyermekednek, ha kell

2016. 01. 03. 10:00

Gyermeket vállalni minden korban nagy felelősség. Némelyik személy nehezen is szánja rá magát, ha nő, ha férfi. A legtöbben érezzük, hogy egy életre vállalt felelősség. A baba születésével a szülők minden tőle telhetőt megtesznek azért, hogy gyermekük egészséges, kiegyensúlyozott felnőtté váljon.

A legjobbat akarjuk, de olykor egyes szülők azzal kénytelenek szembenézni, hogy a gyermeküknek identitászavaruk van. A legtöbb szülő nem fordul azonnal szakemberhez, ha kislánya kardot ránt, azzal hadonászik, vagy kisautókat tologat. Valószínűleg a fiús anyukák sem gondolnak a legrosszabbra akkor, ha kisfiuk nem brummog az autójával, hanem babát vesz a kezébe és azzal játszik. A kis korban tanúsított, a társadalom által elvárt nemi szereptől eltérő viselkedés egyáltalán nem feltételez semmit a majdani, felnőttkori nemi identitásáról. Azonban, ha ez az állapot tartósabban fennáll, más gyermekek is észreveszik ezt, bántalmazásnak lehet majd részese.

Ha kamaszkorú gyermekeket kérdeznek meg arról, hogy mivel játszottak gyermekkorukban, akkor a lányok közel harminc százaléka mondja azt, hogy kisgyermekként játszott fiús játékkal és a fiúk több, mint tíz százaléka játszott lányos játékokkal. Sőt a kamaszok visszaemlékezve kisebb korukra azt is bevallották, hogy volt olyan gondolatuk abban az időben, hogy inkább a másik nemhez szerettek volna tartozni. Akikben ez az érzés jóval erősebben mutatkozott gyermekként kiderült, hogy esetükben jóval gyakoribb volt, hogy pszichikai fájdalmakkal kellett szembesülniük. Esetükben az is inkább megfigyelhető, hogy önmaguknak is ártottak. Akikben ez az érzés a legerősebben jelentkezett, jóval kevesebb százaléka vallotta fiatal felnőttkorában magát heteroszexuálisnak.

A gyermekkorban érzett, másik nemhez való tartozás igényének még az írmagja is felszívódik később, ha identitása, hormonháztartása helyrebillen.
Azok a szülők, akik azt tapasztalják, hogy gyermekeik egyre többet emlegetik, hogy nem érzik jól magukat a bőrükben, inkább a másik nemhez szeretnének tartozni, szükséges szakember tanácsát kikérni. Hallgatni kell a gyermek szavára, és ha még a pubertás kor előtt (hormonális) segítséget kap a gyermek, sokkal hamarabb rendezni lehet a gyermek hovatartozását. Ha azonban akkor cselekednek, amikor már a külső nemi jegyek egyre látványosabbá válnak, akkor a hormonális kezelés nehézkesebb.

(Kép forrása: my.genieo.com)