Jump to content

Buli a gyerekekkel

2016. 01. 01. 13:00

A szilveszteri mulatság önfeledt bulizást jelent azoknak az olvasatában, akiknek még nincs gyermekük. A gyermek, gyermekek megszületése után megváltozik az élet, így az azelőtt átmulatott szilveszter is megszűnik létezni, máshogy kell ünnepelni.

Nem mindenkinek van arra lehetősége, hogy segítségül befogja a nagyszülőket azért, hogy a szilvesztert unokáival töltsék. Azt pedig nagyon kevesen engedhetik meg mind anyagilag, mind pedig erkölcsileg, hogy egy bébiszitter vigyázzon a gyerekekre azért, hogy ők szórakozni tudjanak. A lelkiismeretes szülők nem is szívesen mondanak le arról, hogy az együtt lehessenek gyermekeikkel az év utolsó napján.

A kisgyermekek számára ez a nap pontosan ugyanolyan, mint a többi. Élik kis életüket úgy, mint azelőtt. Habár sehová nem tud az ember ilyenkor elmenni, mégis általában nyugodtabb lehet a szilveszter, ha a gyerekek elalszanak. Otthoni környezetben is eltelik az utolsó nap, ám a kicsiket az sem viseli meg, ha valamilyen csendesebb, bababarát buliba megy az ember. A gyerekek, ha álmosak, bárhol el tudnak aludni, ettől nem kell tartani.

A kicsit nagyobb gyerekekkel már nehezebb a szilveszteri móka. Személyiségük kezdi megmutatni magát, és némelyik kicsi nem alszik el bárhol, bármilyen körülmények között. El lehet velük menni házibuliba, ahol szintén van gyermek, ott előbb vagy utóbb biztosan pörgésbe fog torkollni a játék, kellően le is fáradnak a gyerekek, ám a szülőknek illik nem sokat inni, hogy haza tudjanak menni épségben, és a helyzetet is tudják koordinálni. Ha annyira nem bírja a gyerkőc az idegen helyen történő alvást, akkor ott ér véget a buli, ahol a gyerek összezuhan a fáradtságtól. Ráadásul sok gyermeket és szüleit érint az, hogy a kicsi többször felébred éjszakánként még a saját környezetében is. A szülők, főleg az anya idegrendszere ki van már élezve erre. Egy másik család életét, pihenését nem szívesen vágná agyon azzal, hogy császkál a nem vagy rosszul alvó gyermekéhez. Megint előtérbe kerülnek a lelkes nagyszülők. Ha van a háznál egy befogható nagyi, aki szívesen vállalja az unokákkal való foglalkozást, a szülők nyugodt szívvel mehetnek el mulatozni.

Amikor már nagyobb a gyermek, nagyjából öt éves, akkor már megint könnyebb lehet a szilvesztert letudni. Az ilyen korú gyerekek már benne vannak a buliban, szeretik a pörgést, a többi gyerekkel hatalmasakat játszanak, és az elalvás sem fog számukra gondot jelenteni, mert addig megy a móka, amíg a fáradtság le nem dönti őket a lábukról. A nagyobb gyerekek már sokkal rugalmasabbak, annál nagyobb a buli, minél extrémebb helyen, környezetben alszanak. Így egyáltalán nem okoz nekik gondot, ha sokan vannak egy szobába bezsúfolva, ha a földön, matracon ágyaznak meg nekik. Szinte az ilyen helyekért megy a harc.

Van egy előnye is, hogy a gyerekekkel szilveszterezünk. Amikor kamaszok lesznek, akkor vissza fogjuk sírni ezeket az éveket és már azon aggódunk, hogy merre van a gyermekünk, kivel van, petárdáznak-e, mennyi alkoholt fogyasztanak.

(Kép forrása: sheknows.com)