Jump to content

Fiatalon kezdik

2015. 10. 31. 12:00

Amikor megszületik egy baba, az anya szíve kívül is dobog tovább. Tényleg így van. Attól a pillanattól fogva folyamatos feszültség van a szülőkben, de talán még inkább az anyákban. Habár korosztályonként változnak a problémák, azok forrásai, de mindig adódik valami, amit meg kell oldani, amit meg kell beszélni a gyermekkel.

A szülők számára nehéz időszak, de némelyik tini is nehezen éli meg a tinédzserkort. Ez az kor, amely nagy türelmet, odafigyelést és megértést igényel a szülőktől gyermekük felé. A gyermek hormonális érése felszínre hoz számos olyat, amivel előtte nem találkoztak. A legtöbb, amit a szülők tehetnek, hogy szeretetteljes közegben nevelik cseperedő gyermeküket, a lehető legjobb kapcsolatot építik ki már pici kortól kezdve, így nagy az esély, hogy a nehezebb időszakban is, a legkritikusabb és legkényesebb problémáival is fel meri keresni szüleit a serdülő gyermek. A felvilágosítást már korán el kell kezdeni, pedig az internet olyan tág teret ad a világra való rálátásra, de előfordulhat, hogy egy-egy kérdésre még így sem kap választ a gyermek. Kényes és nehéz időszak ez, hiszen minden szülő szeretné kitolni az időt, hogy a gyermeke minél később kezdjen szexuális életet élni.

Az adatok azt mutatják, hogy évről évre korábban élik meg első szexuális élményeiket a gyerekek. A technikai fejlődés ezt csak felgyorsítja, hiszen a tartalom mindenki számára elérhető. Egy 2011-es felmérés alapján a budapesti tinik 15,3, míg a vidékiek 15,7 évesen létesítenek először nemi kapcsolatot.

Hiába a testi érettség és a szexuális vágy felszínre törése, ha az nem párosul megfelelő intim higiéniával és a megfelelő védekezi módszer használatával. Így történnek balesetek. Minden évben van nagyon korán, gyermekként gyermeket világra hozó lány, terhességmegszakítás is. Ez már önmagában mumus a szülők számára, de az is feldolgozhatatlan egy anyának és apának, hogy gyermeke nem csak nemi életet él, hanem anális és orális szexen is túl van. A mai gyerekek számára tálcán kínálja az internet a mindenféle tartalmat, így könnyen felvilágosulhat a szexuális élet extrémebb oldaláról is. Nem restek kipróbálni sem. Éretlenségükből adódóan a fiatalok hajlamosak összekeverni a szexuális élmények és a párkapcsolat fogalmát.

Az otthoni komoly és mély szülői beszélgetéseket csak megerősítheti az iskolai felvilágosítás. Ha mi felnőttek bele akarunk gyermekeink életébe látni, akkor nekünk kell alkalmazkodnunk az fiatalok gondolkodásmódjához.

(Kép forrása: hita-san.deviantart.com)