Jump to content

Közös babavárás, mert a felelősség is közös

2015. 10. 24. 10:00

Egy nő élete egyik legnagyobb döntése, ha gyermeket vállal. Az életének valószínűleg egyik legnagyobb csodája a babavárás, majd világra hozatala. Tisztában van vele, hogy az addigi élete onnantól kezdve teljesen megváltozik. Vajon a párja, a férfi, hogyan éli meg ezeket a pillanatokat?

Habár a nő testében növekszik szerelmük gyümölcse, a nő érzi a várandósággal járó testi és érzelmi változásokat, azért ne feledkezzen meg arról egy hölgy sem, hogy a társunknak is jócskán volt szerepe abban, hogy ez az állapot kialakulhasson. Szükségetek van egymás támogatására, odafigyelésére. Habár a nőben növekszik a magzat, és ez egy nagyon izgalmas állapot, de a nővel együtt izgul párja is. Beszéljetek a várandósságról, a szülésről, közeli és távolabbi terveitekről.

Amikor egyértelművé válik valaki számára, hogy áldott állapotban van, különleges érzések lesznek rajta úrrá. Öröm, félelem, idegesség, izgatottság. Ez nem csak a kismama számára nagy változás, hanem a társa életében is. Még akkor is sokkolóan érheti a pár mindkét tagját a pozitív terhességi teszt eredménye, ha tervezett babáról van szó. Ne ess kétségbe, ha a hír hallatára bepánikol párod. Hiába készültök szülőkké válni egy ideje, egy ilyen hír nagyon nagy hatással bír az emberre. Egyáltalán nem azt jelenti, hogy a kezdeti sokk az egész terhesség idején megmarad. Időre van szüksége ahhoz, hogy hozzá szokjon a gondolathoz: apa lesz. Ez az állapot még neked is új, neked is ízlelgetned kell az anyaság gondolatát, fogalmát is.

Ha a társad igazán a társad, ebben az állapotban azért ideges, mert félt téged, izgul, hogy a magzatotokkal minden rendben legyen. Hiszen az első trimeszter ideje a legrizikósabb, és ezzel még egy férfi is tisztában van. Ha a nő nehezebben veszi a terhesség elején, úgymint émelygés, rosszullétek, az kihat természetesen a társára is. Ki szereti nézni, hogy a szerelme kínlódik, nem érzi jól magát? De ha azon van, hogy segítsen a nőnek, igyekszik megkönnyíteni a nehezebb napokat, sokkal zökkenő mentesebbé lehet tenni a kritikus heteket, hónapokat.

Nem csak emiatt aggódik általában egy friss szülőpáros. Az anyagiak szintén nagy terhet rónak az emberre. Be kell szerezni minden szükséges kelléket a baba fogadásához, orvosi vizsgálatok tömkelege vár babára és mamára, amelyeknek anyagi vonzata is lehet. Ebben a helyzetben óhatatlan, hogy ne kattogjon a pár mindkét tagjának az agya ilyen dolgokon. A nőben növekvő magzatért általában rajongással van a nő, még akkor is, ha meg sem született. Óvatosan kell azonban bánni a szeretet megosztásával. Figyelni kell a partnerre, őt ki ne hagyd a figyelmedből, a szeretetedből, az ölelésedből.

(Kép forrása: marcyaxness.com)