Jump to content

Beszélgess a pocakoddal!

2015. 02. 27. 11:13

Helyesen teszik a várandós anyukák, ha még terhesen elkezdenek a születendő kisbabájukhoz beszélni, ezzel ugyanis jelentősen fejleszthetik a kicsik későbbi beszédkészségét, állítják tudósok.

Az édesanyjuk hangja és szívverésének dobbanásai azok az első érzékszervi élmények, amiben a születendő babák részesülnek a terhesség hónapjai során. Ezek igen komoly szerepet töltenek be a gyerekek fejlődésében, állapították meg a Harvard orvosi iskola tudósai.

A kutatócsoport tagjai azt állítják, hogy az édesanya hangja már a terhesség során fejleszti a csemetéknek a nyelv feldolgozásáért felelős agyi területét.

A kutatás során 40 koraszülöttet viszgáltak meg, akik idő előtt, a 25. és a 32. hét között születtek. A gyerekeket két csoportra osztották, az egyiknek naponta három órán keresztül játszották le egy felvételről az anyukájuk beszédét egy hónapon át, a másik csoport tagjai azonban csak a sima kórházi háttérzajt hallgathatták. Harminc nap elteltével mindkét csoport tagjait agyi ultrahangos viszgálattal nézték meg. Ebből megállapították, hogy az első csoport tagjainak, akik az édesanyjuk hangját hallhatták abban az időszakban, amit normális esetben a méhben töltöttek volna még, sokkal fejlettebb volt a hallókérge.

A szakemberek ezért azt javasolják a kismamáknak, hogy rendszeresen beszéljenek, vagy énekelgessenek a ’pocakjukhoz’, hiszen ezzel is a születendő gyermeküket segítik és fejlesztik.

(Kép: freepik.com)