Jump to content

Szülőtípusok: a tigris, a helikopter és a francia

2014. 09. 09. 11:50

Mostanában szeretünk indent és mindenkit felcédulázni, definiálni, kategóriákba rendezni és besorolni. Így számítani lehetett rá, hogy idővel a szülők is megkapják a maguk osztályzásukat.

Hogy könnyebben el tudjunk igazodni mind a szakirodalomban, mind a játszótéren, illetve a szülői értekezleten, összeszedtük önöknek a leggyakoribb szülőtípus kategóriákat:

-Helikopter:

Állandóan a gyerekei felett pörög, aggodalmaskodva lesi minden lépésüket, miközben túlságosan belefolyik az életükbe. A szakemberek rendszerint azzal vádolják a helikopter-szülők egyre növekvő táborát, hogy egész generációját fogja kitermelni az egyedül boldogulni képtelen, szorongó gyerekeknek.

-Hókotró:

A helikopterhez hasonlóan folyamatosan a gyerekei előtt megy, hogy megszabadítsa őket minden felmerülő problémától és gondtól, elsimítva előttük a sikerhez vezető utat. -Kiszervező: Minden unalmas, fárasztó, kellemetlen, gyerekkel kapcsolatos feladatot ledelegál. Bébiszitter, dadus, jógaoktató, bölcsödétől angoltanár és számos egyéb segítségből szerveződött hadtest őrzi a kisgyerek és az anyuka egymástól független nyugalmát. -Tigris: A tudományos és muzikális sikereket sokkal előbbre helyezi, mint az önbecsülést, vagy a boldogságot.

-Szabadtartású:

Nagy szabadságot és függetlenséget biztosít gyermeke számára, hagyja például, hogy az kis korától egyedül jöjjön haza az iskolából. A környezetüktől általában kemény kritikákat kapnak emiatt. A leghíresebb, és legvitatottabb szabadtartású szülő valószínűleg nem más, mint Lenore Skenazy, akire ráragasztották ’a világ legpocsékabb anyukája’ címet is azután, hogy blogot írt abból, hogyan engedte meg kilenc éves kisfiának, hogy New York belvárosából egyedül hazajöjjön metróval. Egy másik, hasonlóan gondolkodó anyukát, Debra Harrellt pedig egyenesen letartóztatták és börtönbe csukták, mert hagyta, hogy a szintén kilenc éves gyereke felügyelet nélkül játszon egy dél-karolinai parkban.

-Függelék:

Együtt alszik a gyerekeivel hosszú évekig, extra ideig szoptat, a csemetéit folyamatos szeretettel, rajongással és gondoskodással látja el. Vagy előre megrágja a babáknak az ételt, mint például Alicia Silverstone... Míg sokak szemében a folyamatos, féltő gondoskodás kifejezetten szimpatikusnak tűnhet, addig kritikusai úgy látják, a függelék-mamák létezésükkel aláássák a női egyenjogúságért folytatott harcot, mivel mártírt csinálnak magukból.

-Francia:

Ez az osztályzás úgy tűnik, csak meglovagolja a mostanában amúgyis divatos hullámot, mely szerint a francia nők mindent jobban csinálnak. A francia-anyuka a szülőségben is brillírozik, szigorúbb szabályokat állít fel a gyerekeknek, de kevésbé intenzíven figyel rájuk, viszont több bort iszik...

(The Guardian kép: worldwildlife.org)