Jump to content

Nem kell a cukormáz!

2014. 05. 22. 11:30

Ha az ember kisgyereket nevel, gyakran fogja le az érzés, hogy valamit rosszul csinál. Különben mi lehet az oka annak, hogy a többi anyuka a játszótéren üdének, elégedettnek és kipihentnek tűnik, míg mi a krónikus fáradtsággal, stresszes hétköznapokkal és folyamatosnak tűnő pelenkázással töltjük éjjeleinket, nappalainkat.

Mielőtt azonban nagyon kétségbeesnénk, gyorsan el is áruljuk a megoldást: mások is ugyan olyan lerobbantnak érzik magukat, csak ezt nem vallják be. Legalábbis ezt állítja egy nemrégiben készített felmérés.

A kutatás szerint a nők többsége szereti magabiztosan azt mutatni a világ felé, hogy kiválóan elboldogul, holott a valóság ennél sokkal árnyaltabb. Amikor megkérdezték a nőket, állították-e valaha, hogy minden rendben van, holott ez távolról sem volt igaz, ezerből 900 igennel válaszolt. Ennek a bátor kiállásnak azonban megvan az az árnyoldala, hogy mivel mindenki azt látja rajtuk, valóban ügyesen megoldják az életüket, nem is kapnak külső segítséget.

Pedig sok esetben nagyon jól jönne.

A szülők 70%-a azt állította a felmérésben, hogy gyermekük születését követő első három hónap sokkal nehezebb volt, mint amire számítottak. Hiába a kényelmüket segítő sok modern eszköz és lehetőség, az anyukák 84%-a úgy érzi, manapság messze nehezebb szülőnek lenni, mint régebben volt. Abban is sokan egyetértettek, hogy több őszinte, hasznos, praktikus tanácsot szeretnének hallani.

A kutatás vezetője szerint nagyon nagy nyomás helyeződik az édesanyákra, mely azt sugallja, hogy igenis képesek lesznek egyedül mindent megcsinálni. Emiatt nem is mernek külső segítséget kérni. Már az is nagyon sokat segítene, ha hallhatnák mások őszinte, kendőzetlen véleményét, tapasztalatait az anyaság jó és rossz oldaláról is, így tudhatnák, hogy küzdelmeikkel egyáltalán nincsenek egyedül.

Végül lássuk, mi az az öt dolog, amit a szülők a legboldogságosabbnak és a legnehezebbnek ítéltek:

Pozitívumok között felsorolták az olyan apróságokat, mint a nevetések, ölelések, a fürdetési időt, a mélyebb kapcsolat kialakulását házastársukkal, az etetési időt és az újdonsült barátokat.

Negatívumok között szerepelt az alváshiány, az anyagi terhek, kapcsolati problémák, hogy milyen vesződséges elmenni otthonról a kisbabával és a hatalmas nyomás, hogy szülőként mindent flottul kell tudnunk.

Pedig nem is... 

(Kép: wishespoint.com)