Jump to content

Miért leszünk feledékenyek várandósan?

2014. 05. 16. 11:05

Aki már volt állapotos, vagy esetleg egy várandós hölgy büszke párja, bizonyára tisztában van a terhesség velejáróival a gömbölyödő pocakon túl. Aluszékonyság, érzelmi hullámvasút, hiperérzékenység és krónikus feledékenység csak pár olyan tünet, ami ezzel az állapottal jár. A tudósok szerint azonban ennek a ’babaagy-jelenségnek’ konkrét célja van.

A pszichológusok szerint a várandós anyukák agyának változása felkészíti őket születendő gyermekükkel való szorosabb kapcsolatra. Kutatásokkal bizonyították, hogy a terhesség során megnő annak az agyi területnek az aktivitása, ami az érzelmi intelligenciáért felelős. Ezekből arra lehet következtetni, hogy a terhesség során aktivizálódott hormonok tovább fejlesztik az anyáknak azt a képességét, amivel jobban megértik, megérzik születendő gyermeküknek a szükségleteit.

A terhesség kilenc hónapja során nagy valószínűséggel azok a készségeink fejlődnek tovább, amivel könnyebben tudjuk az arckifejezéseket értelmezni. Ennek segítségével az anyák később bensőségesebb viszonyt tudnak kialakítani csecsemőikkel.

A kutatást vezető csoport 19 várandós és 20 már megszült édesanyának a neuropszichológiai aktivitását vizsgálta meg. A 39 nőnek felnőttek és kisbabák különböző arckifejezéseket mutató képeit kellett megnéznie. A vizsgálatból kiderült, hogy az állapotos nők többet használták az agyuk jobb féltekéjét. A logikus gondolkodásért felelős bal agyféltekével szemben a jobbnál főleg az érzelmek dominálnak.

A várandós anyukák tehát érzékenyebben reagáltak egy kisbaba arckifejezésére, mint azok, akik már megszültek. A kutatást végző szakember, Dr Bourne szerint ennek a hátterében a terhesség során a testüket elárasztó hormonok állnak, célja pedig az lehet, hogy az édesanya közvetlenül a szülés után már mély érzelmi köteléket alakíthasson ki csecsemőjével.

(Kép: sheknows.com)