Jump to content

Karácsonyi puding története

2015. 12. 22. 17:00

A nagy ünnepeknek megvannak a jellegzetes dekorációi, díszei, ételei, szokásai, hagyományai. Karácsony közeledtével minden ehhez az ünnephez tartozó étel és szokás megismétli önmagát, csak a mai dimenzióban kivetítve. Milyen volt a karácsonyi puding és hogy alakult ki?

Még a karácsonyi hagyományok között is különbségek vannak, amíg nálunk szinte minden családban sül a bejgli, addig az angoloknál a karácsonyi puding készül ugyanilyen elszántsággal, ha nem nagyobbal. Azért nagyobb elszántság szükséges a puding elkészítéséhez, mert már karácsony előtt akár öt héttel hozzálátnak. Hogy mi tart ilyen sokáig? A szokás miatt van ez így. Már advent első hétvégéjén elkezdik a puding összeállítását a tartós alapanyagokból. Az angolok a pudingjukhoz ugyanis leginkább olyan aszalt gyümölcsöket használnak fel, amelyek sokáig elállnak. Ilyen például a füge, a mazsola a szilva, és szárított fűszerekkel ízesítik. Felhasználnak még Brendy-t is, így az alkohol és az asztalt gyümölcsök is hozzájárulnak ahhoz, hogy ez a brit édesség ilyen sokáig bírja.

Azt gondoltad volna, hogy a karácsonyi puding eredetileg leves volt? Pedig így van. Méghozzá olyan leves, amelyet mazsolával és borral tálaltak, aztán ezt a szokást szabták, faragták úgy, hogy elérte a mostani verzióját. Hiába nyerte el azt a formát, amelyet ma ismerünk, mégis majdcsak minden családnak egyedi receptúrája van. Ma már kevernek hozzá lisztet, zsemlemorzsát, tojást is, régebben ez egyáltalán nem szerepelt a pudingban.

Ha egy étel több évszázados múltra vezethető vissza, akkor szinte bizonyos, hogy legendák is körüllengik. Így van ez a karácsonyi pudinggal is, amelyre már utalást találhatunk a XVI. századi imakönyvekben is. Annyira dús, sokféle értékes és drága alapanyagot tartalmazott az akkori karácsonyi puding, hogy az egyszerűbb emberek bűnös cselekedetnek érezték a finomság elfogyasztását, emiatt be is tiltották. Nem úgy a gazdag, úri családokban, hiszen VIII. Henrik a rabjává vált ennek az édességnek, a nemesi körökben szokássá is vált a karácsonyi puding fogyasztása. A XVIII. század legelején, I. György idejében vált ismét fogyasztható mindenki számára.
A karácsonyi puding elkészítésének első napja egybeesett advent első vasárnapjával. A hagyományhoz tartozott az is, hogy minden gyermeknek, aki a családhoz tartozott meg kellett kavarnia. Ennek persze oka volt, amíg kavarta a gyermek a tésztát, addig kívánnia kellett valamit.

Habár az évszázadok alatt a recept változott és a családok saját ízlésükre formálták a karácsonyi pudingot, de az alapanyagok általában megegyeznek. Eszerint a hagyományos puding alapanyagai a barnacukor (20 dkg), mazsola (20 dkg), alma (10 dkg), ribizli (10 dkg), vaj és zsemlemorzsa (10-10 dkg), sütőporral kevert liszt, kevés darált mogyoró vagy mandula, három evőkanál vegyes gyümölcshéj aprítva, fűszerkeverék, szegfűszeg, fahéj, gyömbér, szerecsendió, tojás, egy alma reszelve, egy narancs héja reszelve és annak leve, valamint a Brandy.
Ma már a brit családok egy részénél a kész, boltban megvásárolható karácsonyi puding kerül az ünnepi asztalra, mások pedig élnek a hagyománnyal, hogy gyermekeik is ismerjék és továbbadják a szokásokat.

(Kép forrása: irishcentral.com)