Jump to content

D-vitamin újragondolva

2014. 09. 15. 13:04

Sokáig azt plántálták belénk, hogy a nyári napsugarak épp elég D-vitaminhoz juttatják szervezetünket, most pedig kiderült, hogy annak többszöröse ajánlott.

Eddig azt sem igen tudtuk, hogy valójában a D-vitamin nem is vitamin, semmi köze a vitaminokhoz, kicsit szerencsétlen is az elnevezése. Merthogy ez egy hormonszerű előanyag, amely hozzájárul az aktív D-hormon termelődéséhez a szervezetben, mégis, így könnyebb megjegyeznünk. Nos, ma már ezt is tudjuk, ahogy azt is, hogy a D-vitamin hiány megnöveli olyan betegségek előfordulási gyakoriságát, mint a cukorbetegség, a különböző autoimmun betegségek (például szklerózis multiplex), az allergiák, a különböző gyulladásos bélbetegségek, a szív-, és érrendszeri betegségek, valamint a daganatos betegségek.

Egészségügyi kutatások szerint egész Európára jellemző, így Magyarországra is, hogy a lakosság 70-80 %-a D-vitamin hiányban szenved annak ellenére, hogy háromféle módon is hozzájuthatunk. Elsődlegesen a napsugarak által termelődik a szervezetünkben, hasznosíthatjuk táplálékból (például halból), és táplálékkiegészítőt szedhetünk. Ugyanakkor a káros napsugárzás és a nagy faktorú naptejek miatt már nem töltünk elég időt a napon, az kellő élelmiszerekből pedig nem eszünk eleget. Marad a jó minőségű, készen vásárolt D-vitamin kapszula, hiszen az elmúlt évek kutatásai arra világítanak rá, hogy a D-vitamin nem csak felsorakozott a legfontosabb C-vitamin mellé, hanem az eddig ajánlás többszörösét kell szednünk, ha védeni szeretnénk az egészségünket!

Mert hogy míg a nyolcvanas években még azt vizsgálták, hogy a vastagbélrák előfordulása miért jóval alacsonyabb a napsütötte délnyugati amerikai államokban, addig mára pedig kiderült, hogy a D-vitamin 17-féle ráktípus kockázatát csökkenti. De a D-vitaminnak óriási szerepe van az immunrendszer működésében és elősegíti az inzulintermelést (hiányával a 2-es típusú cukorbetegség valószínűsége nő). Az elégtelen D-vitamin-ellátottság növeli a magas vérnyomás, az érelmeszesedés és a szívinfarktus kockázatát is, valamint izomgyengeséggel, csontritkulással is járhat.

Ezért a magyar orvostársadalom a jelenleg ajánlott D-vitamin-mennyiség közel tízszeresének bevitelét ajánlja felnőtt ember számára a novembertől márciusig terjedő időszakban, egyes orvosok pedig nyáron is javasolják a csökkentett mennyiséget.

- csecsemőknek 400-1000 NE

- 1-6 éves korig 600-1000 NE

- 6 év felett 600-1000 NE

- serdülőknek 800-1000 NE

- felnőtteknek 1500-2000 NE

FONTOS! A D-vitamin magnézium nélkül nem hasznosul, és a D-vitamin hatására felszívódó kalcium csak akkor kerül a megfelelő helyre, ha K2-vitamint is szedünk mellé.

(fotó: orientexpress.hu)