Jump to content

Az édes élet magas vérnyomással jár

2014. 09. 17. 11:00

Nem a só, ahogy eddig hittük, hanem a cukor felelős a magas vérnyomásért, állítják amerikai kutatók.

New Yorki és kansasi szakemberek arra hívták fel legutóbb a figyelmet, hogy a vércukorszint az agynak egy fontos területére van hatással, ami meggyorsíthatja a szívritmust és megemelheti a vérnyomást. Hogy mégsem a só a fő bűnös a magas vérnyomás esetén azt egy friss francia kutatás is megerősíti, melynek során megvizsgáltak 8670 felnőttet, de semmi összefüggést nem találtak esetükben a magas vérnyomás és a só fogyasztása között.

Eddig azt sürgették az egészségügyi szakemberek, hogy csökkentsük sófogyasztásunkat napi egy teáskanálnyi mennyiségre, mivel a túlzott mennyiségű só 25%-kal megnövelheti a sztrók veszélyét, ezzel évi 3 millió halálos áldozatot követelve világszerte.

Éppen ezért meglepő a mostani kutatás eredménye, mely azt állítja, hogy mégsem a só, hanem a cukor a hibás.

-A vérnyomás szabályozásában talán bölcsebb stratégia arra bíztatni az embereket, hogy kevesebb cukrot fogyasszanak. –állítja Dr James DiNicolantonio, a kutatás vezetője.

E területen az irányadó mérték a szakemberek szerint öt-hét teáskanányi cukormennyiség naponta. Ha ennél többet fogyasztunk, azzal nem csak a vérnyomásunkat növeljük, de nagyobb eséllyel alakulhat ki a kettes típusú diabétesz is, illetve a szervezetünk a cukor hatására több inzulint is termel, amely felgyorítja a szívverésünket is.

Ennek ellenére egy átlagos felnőtt naponta akár az ajánlott dózis háromszorosát is elfogyasztja, sokszor anélkül, hogy tudna róla. Hiszen nem feltétlenül kalkulálja bele a napi cukormennyiségébe azokat a rejtett cukrokat is, amit egy pohár joghurt, egy üdítőital, a gyümölcslevek, egy csésze kávé, az előre csomagolt ételek, a salátaöntetek, szendvicsek, vagy az egészségesnek hitt müzliszelet rejt.

Dr Aseem Malhorta kardiológus is azt állítja, a cukornak az emberi egészségre való káros hatása igencsak alul van értékelve.

-Tisztában vagyunk vele, hogy a cukornak semmi különösebb tápértéke nincsen, nem tartalmaz fontos tápanyagokat, viszont egyre több bizonyítékunk van arra, hogy számos betegségnek a cukor áll a hátterében.

Bár több jel is arra mutat, hogy a cukor lehet a magas vérnyomás kialakulásának fő bűnöse, egy másik szívgyógyász, Graham McGregor professzor nem tanácsolja, hogy ezek után boldogan átadjuk magunkat a só élvezetének.

-Sok évtizedes kutatás bizonyította már a vérnyomás és a só közötti szoros kapcsolatot. Amíg egészen tisztán nem látnak a szakemberek e kérdésben, talán a legjobban tesszük, ha tartózkodunk addig is mind a só, mind a cukor mértéktelen fogyasztásától.

 (Daily Mail, kép: healthspablog.org)