Jump to content

Meditálnál, de nem tudod, hogyan kezdj bele?

2017. 10. 18. 19:00

Annyit hallunk és olvasunk a meditációról, hogy már kedvük szottyan azoknak is erre a tevékenységre, akiknek eddig semmilyen élménye és kapcsolata nem volt azzal. Olyan jó lenne néha kicsit magunkba süppedni, de jó lenne tudni, mégis hogyan kell azt elkezdeni.

Az ember csak ül a gyönyörű természeti közegben, ahol rajta kívül nincs más, csak az a néhány élőlény, amelyeknek halk zajait felismerni véli. Vagy épp a csendes otthon biztosítja a nyugodt közeget. Egy füstölő meggyújtásával, meditációs zene lejátszásával igyekszünk elménket segíteni abban, hogy csituljon, másra, jóra összpontosítson.

Meditálni látszólag könnyű, hiszen némi szabadidőre, csendre van csak szükség. A többi pedig belülről, magunkból ered. Ha kezdőként megpróbáltad már azt, hogy a zaklatott és túlpörgött napokból kiszakadj kicsit saját elméd által, és leültél azzal a céllal, hogy meditálsz, rájöhettél, hogy nem is olyan egyszerű. Egyszerűvé és hatékonnyá csak akkor válik, ha gyakorlunk.

Jó ideje tervezed már, hogy odafigyelsz lelked hangjaira a meditáció által, de sosem volt jó a hely, vagy az időpont? Arra ne is várj, hogy miden ideális legyen. Valamilyen hang úgyis megüti a füled, de ha jól csináljuk, akkor ezek a neszek, zajok nem hátráltathatnak minket, hanem hozzászoktatnak ahhoz is, hogy nehezebb körülmények között is meditálhassunk.

A meditálás alapfeltétele, hogy kényelmesen helyezkedj el. Márpedig, ha nyomja a fenekedet a padló, egy idő után szinte biztos, hogy csakis arra fogsz koncentrálni. Szerezz be egy olyan kényelmes párnát, amely biztosítja, hogy a hosszabb időtartamú ülés sem lesz rossz.

A meditációhoz szükséges olyan környezetet választanunk, amelyben jól érezzük magunkat. Kezdetben legalábbis célszerű. Amikor koncentrálnunk kell magunk lenyugtatására, a levegővételre, akkor még nem készültünk fel arra, hogy a külvilágot kizárva akár tömegközlekedési eszközön is gyakoroljuk a meditációt. Így tehát válassz olyan helyet és időpontot, ahol, és amikor a lehető legnagyobb a nyugalom. Egy kellemes illatú füstölő hozzájárulhat az ellazuláshoz. Eleinte szinte biztos, hogy szórt lesz a figyelmed, de ha koncentrálsz a légzésedre, akkor előbb vagy utóbb ellazulsz és elméd is csitulni fog. Az interneten számos irányított meditációt lehet találni, amely segítségével pontról pontra haladhatsz a belső utazás felé.

Ma már sokan járnak terapeutához, pszichiáterhez, akik segítenek az életükben eligazodni. Mások pedig inkább arra törekednek, hogy maguk tudják kezelni belső valóságaikat. Számos meditációs tanfolyamra lehet jelentkezni. Habár könnyűnek tűnik ez a tevékenység, mégsem lehet könyvből megtanulni, arról nem is beszélve, hogy többféle technikája is van. A meditációs tanfolyam azért is javasolt, mert akár új barátokra is szert lehet tenni.

Mindenkinek szüksége lenne meditációra, hiszen az fejleszti az idegrendszert, jobban tudunk koncentrálni, oldja az emberben felgyülemlett feszültséget, vagyis kiváló stresszűző. A régebb óta meditálók esetében azt is megállapították, hogy az agyuk szürke- és fehérállománya is megnövekedett. Fejleszti a személyiséget is.

Ha nincs a közeledben meditációs tanfolyam, vagy jógaoktató, és azt sem tudod, hogyan kezdd el a meditálást, akkor szolgálatodra lehet néhány alkalmazás. Ízelítőül néhány: Stop, Breath & Think; The Mindfulness App; 10% Happier; Calm. Töltsd le okostelefonodra és indulhat a meditáció.

(Forrás: marmalade.hu | chopra.com, cheatsheet.com, chopra.com/képek)