Jump to content

Bújj a melegbe, szaunázz!

2017. 10. 07. 19:00

A természet rendje szerint a nyár után az ősz következik. Vitathatatlanul őszies az időjárásunk, ahogy annak lennie kell. Elfogadjuk és beletörődünk ebbe, de vágyunk a melegre. Nemcsak azzal érhetjük ezt el, hogy rétegesen öltözködünk és fűteni kezdünk otthonunkban.

Megannyi szépséget tartogat az ősz is, azonban az időjárás nagyon nagy hatással van hangulatunkra. A hűvösebb és nyirkosabb időjárás miatt könnyebben elszomorodunk. Most következik majd az otthoni bekuckózós időszak, de ez nem jelenti azt, hogy az őszt és a telet így kellene töltenünk.

Ha igényünk van a melegre, ahhoz máshogy is hozzájuthatunk, méghozzá szaunázás formájában. Aki olyan szerencsés, hogy otthonában van kabin, annak még csak ki sem kell mozdulnia, de ma már a fürdők mindegyikében megmelegíthetjük magunkat.

Talán mindenki ismeri legalább hírből azt a kis helyiséget, vagy különálló faházat, amelyet közel száz fokra felfűtenek, a levegő páratartalma alacsony és forró. Nemcsak átmelegszik testünk, de izzad, és a verejtékezéssel megtisztulunk. Nem összekeverendő a nevében is más gőzkabinnal. A szauna levegője forró és száraz, a gőzkabiné ezzel szemben párás és forró. Élettani hatásuk is más. A szauna felépítése különböző magasságokba engedi a frissülni vágyókat. A legmagasabb ponton van a legmelegebb, ezért az csak azoknak javasolt, akik már rutinos szaunahasználók.

A szaunázásnak az egyik legfőbb élettani hatása az, hogy a magas hőmérsékleten a kórokozók elpusztulnak. Az emberi test a meleg hatására úgy reagál, hogy az erek kitágulnak, és a vérellátás felfokozódik, ezáltal az anyagcsere is felgyorsul, a méreganyagok kiválasztása és annak eltávozása is könnyebben megy, mert a bőr pólusai is kitágulnak. Még ha nem is érezzük magunkat betegnek, de az esetleg bennünk bujkáló nyavalyák úgy tudnak belőlünk távozni, hogy nem tettek kárt az egészségünkben. A szaunázás hatására a bőr néhány percen belül 40 fokra emelkedhet, de a belső hőmérsékletünk csak később növekszik. Hogy a szervezet kiegyenlítse a hőkülönbséget, ezért kezdünk izzadni.

A szauna olyan, mint a könyvtár, csak kisebb és sokkal melegebb van, és nincsenek könyvek. Viccet félretéve, a szauna is az a hely, ahol illik csendben maradni még akkor is, ha barátokkal megyünk. Nemcsak a test szabadul meg ilyenkor méreganyagtól, hanem akár a szellemünk is kis időre elvonatkoztathat. A szaunázás tehát kiváló lehetőség arra is, hogy akár a napi stressztől megszabaduljunk. Ha csökken bennünk a feszültség, az kihat egészségünkre és szépségünkre is. Alapszabály, hogy a szaunázás előtt és után is sok folyadékot kell fogyasztani, amely hozzájárul a méregtelenítéshez és a kiizzadt folyadék pótlásához. A szauna önmagában nem fogyaszt, de ha valaki életmódot váltott és egészségesen táplálkozik, mozog, akkor a szaunázás felgyorsítja a méreganyagok távozását és súlyvesztés is tapasztalható. Szív- és érrendszeri betegségben szenvedők, epilepsziások, ízületi gyulladással küzdők esetében óvatosan kell bánni a magas hőmérséklettel.

(Forrás: marmalade.hu | thespaofessex.com, leaf.tv, drnorthrup.com/képek)