Jump to content

A válások leggyakoribb és banális okai

2017. 10. 05. 17:00

Elválni egymástól hivatalosan ma már olyan általános, mint bármilyen más ügyet elintézni hivatalokban. A helyzetet a házastársak könnyíthetik vagy nehezíthetik meg. Ahogy a házasságért is ketten felelősek, úgy a válásért is.

Tökéletes kapcsolatok nincsenek, így a tökéletes házasság eszménye is érvényét veszíti. A két emberes játszmában mégis lehet valaki vétkes, amelyet a társa vagy tolerál, megbeszélik és megoldják a problémát, vagy azok csak halmozódnak, mígnem eljön az a pont, hogy döntenek: elválnak. A válás hátterében szó lehet megcsalásról, elhidegülésről, teljesen más életszemléletről, közös célok hiányáról, de a végtelenségig lehetne még sorolni, hogy mi miatt döntenek úgy házaspárok, hogy útjaik szétválnak.

Mindegy, hogy a nő vagy a férfi kezdeményezi a válást, az okok nagyjából mindkét nem esetében ugyanazok. A válások indoka a legtöbbször tehát az elhidegülés. Az ilyenfajta érzelmi probléma sokakat késztet arra a végleges döntésre, hogy szétváljanak. Az elhidegülés okának szinte bármit meg lehet említeni, úgymint a kocsmát, a barátokat, a számítógépet, és még lehetne sorolni, de igazából nem ezek teszik tönkre a házasságot, hanem az, hogy nem szánnak a párok elég időt egymásra, a romantikázásra.

A túlzásba vitt munka is oka lehet annak, hogy nincs a házasfeleknek elég ideje egymásra. Amíg hajtjuk a pénzt, addig elfelejtünk a másikra odafigyelni.

Ha pedig kihűl a kapcsolat, akkor csak idő kérdése, hogy mikor lép félre valaki egy házasságban. Márpedig a hűtlenség egy újabb ok lehet a válásra.

Ahogy a kihűlt szerelem, úgy az anyagi gondok is alá tudják ásni a kapcsolatokat. A drog- és alkoholprobléma sok családot robbantott már szét. Amikor a szenvedélybetegség eluralkodik az egyik vagy mindkét szülőn, és a kezelések ellenére sem javul a helyzet, akkor sokan döntenek úgy, hogy nem megkímélik magukat a beteg kitöréseitől, leépülésének látványától. Főleg akkor igaz ez, ha kiskorúak is élnek a családban.

Nos, ezek azok az érvek, ami miatt a legtöbben a válást benyújtják, ám csak a bíróságokon tudnának igazán mesélni arról, hogy milyen hajmeresztő történetekkel rukkolnak elő egykor boldog házaspárok. Volt már olyan férj, aki azért adta be a válókeresetét, mert a feleség a házasságkötés után nem akarta az újdonsült férj nevét felvenni. Habár a férfi már az esküvő előtt is tudta a nő szándékát elfogadta a feleség döntését, miszerint a lánykori néven fog tovább is élni, a házasságkötés után csak nem tudta lenyelni ezt a békát.

A legnagyobb boldogságot is meg tudja törni az, ha nem egyeznek a célok. Mint ahogy abban a házasságban sem, ahol a férj úgy gondolta, hogy a nőnek otthon van a helye. Az ő dolga a ház tisztántartása és a főzés, meg a gyermeknevelés. Amikor a nő úgy döntött, hogy elmegy dolgozni, válással végződött a kapcsolat.

Cseppet sem az anyagiakra épülő házasság lehetett az, amelyikben a férj azért döntött a válás mellett, mert az elhalálozott apósa nem hagyott rájuk vagyont. Arra is volt már példa, hogy a feleség azért akart válni, mert a férj akcentusát nem tudta megszokni a hosszú évek alatt sem.

(Forrás: marmalade.hu | parents.com, americamagazine.org, huffingtonpost.com/képek)