Jump to content

Nincs könnyű dolgunk, ha az öregedésre gondolunk

2017. 10. 01. 19:00

Nem megyünk bele annak taglalásába, hogy mennyire felfokozott és zaklatott világban élünk, hiszen magunkon érezzük annak súlyát. A mindennapi terheket cipelve még érzékenyebben reagálunk arra, ha tapasztaljuk magunkon az öregedés jeleit.

A mostani felnőtt generációnak már az öregedése is más, mint nagyszüleinknek, vagy más felmenőinknek. Néhány évtizeddel ezelőtt öregnek lenni azt jelentette, hogy a család körében, több generáció vette körül az idős hozzátartozókat. Az öregek abszolút fölényben voltak a fiatalabbakkal szemben. Ma már sokkal inkább magukra vannak hagyva az idősek, mint egykoron. A mai világ amúgy is arra ösztökéli a tudományt és az embereket is, hogy a lehető legtovább maradjanak fiatalok, vagy legalábbis fiatalosok. Egy bizonyos kor betöltése után azonban a munkavállalók már nem szívesen alkalmaznak embereket, az üres helyekre inkább fiatalabbakkal töltik fel. Pszichikálisan és fizikailag is megterhelő tehát a mai kor emberének az öregedés.

Gyermekként és fiatal felnőttként az öregedés még olyan távolinak tűnő állapot, amelybe nem is gondolunk bele. Főleg a kerek születésnapok, vagy csak általában a születésnapok, és a testünk változásai azok, ami miatt egyre inkább elkezd zavarni minket az öregedés. Kinek milyenek az adottságai, de egyeseknél hamarabb jelentkezhetnek bizonyos betegségek. Ha pedig már felfigyelünk arra, hogy reggelente nehézkesen megy az ágyból kikelni, vagy nem olyan rugalmasan és gyorsan kezelünk bizonyos helyzeteket, mindet az öregedésre fogunk rá. Öregedni egyet jelent számunkra azzal, hogy negatív folyamat, amely mind testi, mind szellemi leépüléshez vezet.

Egyre fontosabb a külsőség, vagyis az öregedés eltusolása, lelassítása. Ezt megtesszük úgy, hogy egészségesen táplálkozunk, többet mozgunk, természetes alapanyagokból készítünk különféle pakolásokat, bőrradírokat, mások pedig kés alá fekszenek, hogy ami megereszkedett azt felvarrják, ami ráncos, azt kisimítsák.

Ha belegondolunk, a mostani élet sokkal könnyebbé teszi a megöregedést, mert a fejlett orvostudomány már olyan betegségeket is meggyógyít, amelybe őseink belehaltak. Közülük sokan meg sem érhették az idős kort. A modern orvoslás kíméletesebbé teheti az öregedést, és ezért is van az, hogy a mai kor embere sokkal később érzi magán az öregedést.

Fontos persze, hogy az öregedésben találjunk pozitív dolgokat is. Mint ahogy semmi sem csak pozitív, vagy negatív, így az idősnek lenni azt jelenti, hogy nem haltunk meg fiatalon. Ha már a halálról esett szó, az elmúlás már a születésünk pillanatától kockáztatja életünket. Bármikor bekövetkezhet, de az a nem mindegy, hogyan éljük életünket. Az egyéni tervek, azok megvalósítása vagy meg nem valósítása, az elégedettség vagy kiábrándultság nagyban befolyásolja az öregedéshez való viszonyunkat is.

Nemcsak a fizikai jelek miatt rémíszt el sok nőt az öregedés, hanem a magánéleti krízisek egyik fontos eleme is a korral jár. Az idő elteltével magabiztosságunk megrendülhet, önértékelési zavar jelentkezhet, amely bizonytalanná teszi a nőt. Ha pedig nem olyan társ áll mellette, aki érti a benne zajló dolgokat, akkor felborulhat a megszkott rend.

(Forrás: marmalade.hu | geroscience.com, faceusa.com, singularityhub.com/képek)