Jump to content

Sűrűsödnek folyóügyeid? Felfázásról lehet szó

2017. 09. 21. 19:00

Ősz van, ezt nemcsak tudjuk, de érezzük is, nemcsak a természet változó színeiben, időjárásában, hanem egyre sűrűbben jelentkeznek megfázásos, meghűléses betegségek, és a felfázás is, amely főleg a nőket érinti.

A lányok, nők többsége már tapasztalta a felfázásként emlegetett, kellemetlen tünetekkel jelentkező húgyúti fertőzést, amely olyan alattomos, hogy aki egyszer már átélte, annál nagy valószínűséggel később is megismétlődik. A férfiak is felfázhatnak, de kétségtelen, hogy a nőknél jóval gyakoribb.

Nézzük csak, hogy mivel is jár a húgyúti fertőzés. Leginkább azt tapasztaljuk ilyenkor, hogy a szokásosnál jóval sűrűbben látogatjuk meg a mellékhelyiséget folyóügyeink miatt. Az még csak kicsit lenne idegesítő, hogy sűrűbben van vizelési ingerünk, csakhogy a vizelet nem simán és könnyedén távozik, hanem égető érzés, fájdalom kíséretében. Ha ez még nem lenne elég, akkor akár véres vizelettel, lázzal, hidegrázással, hát- és hasfájással is járhat.

Ha már éltünk át ilyet, akkor az a vágyunk, hogy soha többé ne kelljen ezekkel a tünetekkel szembesülni. A megelőzés éppen ezért nagyon fontos, de ha már felfáztunk, akkor azt még a korai stádiumban érdemes akár otthoni praktikákkal kezelni. Ha néhány nap elteltével a kellemetlenségek nem a csökkennek, akkor ennél jóval hatékonyabb kezelésre lesz szükség, amelyet orvos ír elő. A megelőzéshez, az otthoni gyógymódhoz ajánlunk néhány praktikát, amelyet érdemes kipróbálni, mert ártani biztosan nem ártunk velük. Sőt reményeink szerint a tüneteket hatékonyan enyhítik.

Az őszi szezon beálltával amúgy is jobban odafigyelünk a vitaminbevitelre. Sokan ilyenkor természetes vitaminforrások útján, mások tabletták formájában juttatják a szervezetüket elegendő vitaminhoz. Az egyik ilyenkor jóval keresettebb a C-vitamin. Nemcsak a meghűléses megbetegedésekkor érdemes nagyobb dózishoz juttatni a testünket, hanem a visszatérő húgyúti fertőzéskor is. A C-vitamin savas hatásának köszönhetően a húgyutakban meggátolja a kórokozók megjelenését, elszaporodását.

A szódabikarbóna igazi filléres csodaszerünk, amelyet az egészségünk, a szépségünk és az otthonunk tisztasága érdekében is felhasználhatunk. Még szép, hogy a felfázásra is gyógymód lehet. Nincs más dolgunk, mint egy teáskanálnyi port feloldani egy pohár vízben és meginni.

Naponta másfél, kétliternyi folyadékot kellene elfogyasztanunk, de aki húgyúti fertőzésre hajlamos, annak még inkább oda kell figyelnie a kellő folyadékpótlásra. Ha már megtörtént a felfázás, gyakoribb vizelési inger gyötör, akkor nem szabad tartogatni, vagyis sűrűn érdemes meglátogatni a mellékhelyiséget. Ha az inger ellenére nem ürítjük ki a vizeletet, akkor lényegében a baktériumok elszaporodását segítjük. A szervezetnek egy védelmi reakciója az, hogy sűrűn kell wc-re menni, hogy minél gyorsabban távozzanak a bacik.

Ugyancsak nem árthatunk magunknak, ha áfonyalevet, netalán tőzegáfonya kapszulát fogyasztunk, amelyek antibakteriális hatásúak, emellett pedig nem árthat az ananász sem, amely csökkenti a gyulladást.

(Forrás: marmalade.hu | health.usnews.com, continentalhospitals.com, consumerhealthdigest.com/képek)