Jump to content

Nem bírod az embereket? Oldd a stresszt!

2017. 07. 26. 19:00

Előfordul azzal is, aki szereti a körülötte való forgatagot, hogy bizony szeretne csendet, nyugalmat maga körül, szeretne egyedül lenni. Vannak azonban azok a személyek, akik nem is szeretik más társaságát, kifejezetten irritálja mások közelsége.

Mindenkivel előfordult már, hogy egy-egy személy már csak a puszta megjelenésével idegesíti, vagy elég csak megszólalnia és kirázza a hideg is. Márpedig nap, mint nap, számos emberrel találkozunk. A munkahelyen, a boltban a sorok között kóborolva, vagy a pénztárnál, a postán, a gyógyszertárban, hazafelé menet. Némelyik ember stílusa pedig mások számára túl harsány, túl sok és nem tetsző. Könnyen meglehet azonban, hogy ezt csak mi érezzük így, és senki mást nem idegesít az a személy, csak minket.

Ilyen bárkivel megeshet. Nem is szerethetünk mindenkit, de köztünk vannak olyanok, akik az átlagnál kevesebb empátiával rendelkeznek. Idegeink amúgy is ki vannak élezve, ezért nem is mindig győzzük kellő türelemmel és megértéssel kezelni ezeket a helyzeteket.

Te is az a fajta ember vagy, akinek az érzelmei azonnal kiülnek az arcára? Idegesít, ha sokan vesznek körül? Márpedig ezzel a ténnyel majdcsak naponta találkozunk. Elszigetelten élni nem jó, tehát valamit kezdeni kell. Meg kell jegyezni, hogy az empátia és a stressz egymással összefüggésbe hozható fogalmak, amelyek ráadásul nem csak az emberekre jellemző, hanem az állatokra is. Legalábbis egy egereket bevont kísérlet során ez derült ki. Ezeknél a kis rágcsálóknál is működik az, ha egy társuk idegesíti, akkor akár fizikai fájdalmat is okozhatnak annak a példánynak. Egy stresszt gátló hormon adagolásával azonban még a másik egyed iránt ellenszenvet érző egér is empatikusabb lesz az addig utált társával. Ez azt jelenti, hogy ha növelik az empátia mértékét, akkor azzal egyidejűleg csökkentik a stresszt? Nos, igen, erről van szó, de vigyázat, mert a fordítottja is pontosan fennállhat.

Rosszul érzed magad bizonyos emberek közelében? Vagy még csak a közvetlen közelükben sem kell lenned, de már kiráz a hideg a látványától, a hangjától? Nem lehet, hogy így működjön az életed, és ennyire rányomja a hangulatodra valaki a bélyeget. Abba belegondoltál, hogy mi van akkor, ha az a személy, aki téged irritál, pont ugyanazt gondolja rólad? Márpedig ő ügyet sem vet rád, akkor lehet, hogy sokkal ügyesebben kezeli a helyzetet? Minden szentnek maga felé hajlik a keze, ez tény, de belegondoltál már abba, hogy bizonyára vannak olyanok, akik számára te jelented azt, aki irritálja a másikat?

Valószínűleg számos pontot fel tudsz az  ellene hozni, aki nem viselsz jól magad körül. Vagyis szélsőségesen ítéled meg a másik embert. Olyanok is vannak, akik túlságosan elfogadók, de az is egyfajta szélsőséges megnyilvánulás. Nézz csak magadba, ne ess túlzásokba, amikor másokról alkotsz véleményt. Főleg úgy ne mondj bármit is, hogy igazán nem is ismered. Vannak olyan helyzetek, amikor ugyanis úgy ítélünk meg körülöttünk lévőket, hogy egyáltalán nem is ismerjük, csak valami külső vagy belső tulajdonsága nem tetszik. Az adott helyzetben, az adott környezetben vonunk le következtetéseket egy számunkra ismeretlen emberről. Ám, ha a helyzetet nem saját magunk éljük meg, hanem külső szemlélőként, akkor annyira egyértelmű, hogy nem alkothat más véleményt, nem utálhat egy idegent pusztán azért, amit akkor lát. Ismerni kellene a személyt, az adott szituációt, az okokat, a tényezőket, hogy igazán véleményt tudjunk alkotni. Ha más esetében ezt tisztán látod, akkor ugyanerre van szükséged neked is, amikor hasonlóan rossz érzéseket táplálsz mások iránt. Próbáld függetlenül és objektíven kezelni a szituációt. Kénytelenek vagyunk sokszor idegen emberek közelében lenni, ezért arra van szükség, hogy a köztünk lévő stresszt megszüntessük, így nyitottabbá és elfogadóbbá válunk embertársaink iránt.

(Forrás: marmalade.hu | slalom.com, lifehacker.com, speeli.com/képek)