Jump to content

Mit csinálj, ha hiányzik az ex?

2017. 07. 19. 15:05

Elbújni a sarokba, szagolgatni a pulcsiját, és közben torokszakadtából bőgni nagyon csábító gondolat, de akad néhány kevéssé önsanyargató megoldása is a mardosó hiányérzet leküzdésének.

A szakítás kemény dió. Napokkal, hetekkel és hónapokkal később is cipeljük az okozott érzelmi sebeket, még akkor is, ha tudjuk okkal történt a dolog. Még ha megcsalás miatt, netán a kapcsolat ellaposodása végett, netán az egyedüllét iránti vágy felerősödése vezetett a végzetes döntéshez az érzések és érzelmek akkor is ottlesznek, sőt.

Hullámvasút

Amikor azt érzed, hogy tiéd a világ, senki és semmi nem állhat utadba, akkor azt hiszed túlvagy, majd jön egy új hét és újra a padlón fekve nyalogatod a sebeid. Sajnos mindez teljesen normális, és csak azt jelzi, hogy az érzelmi intelligenciád a helyén van. Hogy meddig tart? Azt mondják a teljes elengedéshez – ha létezik ilyen – legalább annyi időre van szükség, mint az együtt töltött idő fele.

Addig viszont tömérdek érzelmi hullámvasút fog fel-alá ráncigálni, a torokban gombócként várakozó sírástól a világmegváltó erő érzéséig. A Psychicelements szakértője ezekre az időszakokra összegyűjtötte a legjobb megküzdési stratégiákat, aminek következtében már nem halsz bele a hiányába, csak tudomásul veszed, hogy ennyi volt, és egyszer talán majd jobb lesz.

Éld meg a szomorúságot

A szakítás első időszakában teljesen normális, ha azt érzed belegebedsz a bánatba. A legjobb ilyenkor, ha szabadon engeded a fájdalmat, és próbálod a lehető legkényelmesebbé tenni a mindennapjaidat. Néhány napra megállhat a világ, sírd ki magad, mert ez a gyógyulási folyamat első szakasza.

Még mindig szeretem

A szerelem és a szeretet hegyeket mozgat meg, így nem csoda, ha a szívedben maradó rengeteg szeretettel nem tudsz mit kezdeni. Ez az állandó érzelmi többlet eddig a párodnál landolt, eddig.

Képzeld el ezt, hogy a szerelem vagy szeretet, amit az ex iránt érzel, egy energialöket, amit bármivé alakíthatsz. Befektetheted a munkádba, a hobbidba, a barátaidra és családodra fordíthatod. Nehéz, és lesznek időszakok, amikor görcsösen nyúlnál a telefon után, hogy jogos tulajdonosának add, de gondolt át, tényleg megérdemli ezek után? Nem. Így inkább fordítsd az energiád olyanra, amiből hasznod válik.

Minden rá emlékeztet?

Természetes. Amikor két ember sok időt tölt együtt, minden apróságon osztoznak. Később a közös kedvenc helyek, a saját viccek nélküle már nem olyanok. Felesleges kínozni magad azzal, hogy bejárod a legkedvesebb randihelyszíneket, vagy felidézed a közös emlékeket, mert ezzel csak a lezáródni készülő sebeket tépkeded fel.

Hagyd, hogy elmúljon és lekússzon a tudat alatti mélyére egészen addig, míg nem fáj majd rájuk gondolni. Addig is, gyárts új emlékeket a barátokkal, családdal, mert azok is lesznek majdnem olyan mókásak.

Az a bizonyos fel akarom hívni érzet…

Valószínűleg te is számtalanszor ültél a telefonod névjegyzékét bámulva, azon tanakodva, mi lenne ha… Ha lenne elég bátorságod felhívni, ha felvenné, ha kedvesen szólna bele, és hosszasan lehetne folytatni a sort. Ilyenkor, amikor teljesen elragad a hév, tedd fel magadnak ezt a három kérdést:

- miért akarod egyáltalán felhívni? Ha hiányoznál neki, keresne.
- mégis mit mondanál neki, hogy hiányzik? Mi van akkor, ha ő már teljesen jól elvan? Az csak újabb sebet ejtene rajtad.
- mit várnál a telefonhívástól? Azt gondolod könnyítene a lelkeden?

Lesznek napok, amikor képtelen leszel felülkerekedni, amikor minden vágyad csak az, hogy újra hallhasd a hangját, de ilyenkor a szíved helyett hallgass az eszedre, nem véletlenül alakult így. Ha pedig te vagy az a fél, aki jobban szereti a másikat, végképp felesleges keresned.

Őrjítő gondolatok

Amikor eljutsz ahhoz a ponthoz, hogy fogalmad sincs, mi lehet vele, mert mondjuk eltelt már néhány hét, na akkor jön a fekete leves. Az elme ilyenkor szeret téboly üzemmódba kapcsolni, és mindenféle összeesküvés elméletet gyártani.

A leggyakoribb feltételezés, a „biztos már valakivel randizgat” kezdetű, amit a lehet, hogy már „valakivel ágyba is bújt” fájdalmas gondolat követ. Nos, ezek azok a gondolatok, amik éjjel-nappal megállás nélkül tudnak zakatolni, olyan rémtörténeteket gyártva, aminek a vége garantált rosszul lét, sírás és depresszió.

Nos, hogy a lélekgyilkoló gondolatok csituljanak, a lehető legjobban foglald el magad, amikor pedig érzed, hogy rád törnek, képzeld el, hogy összegyűjtöd ezeket egy hálóba, egy dobozba, és elzárod az agyadban. Másképp nem fog menni, mert ha teret engedsz ezeknek, nagyon rosszul leszel. Aztán lehet, hogy nem is így van, bár ki tudja. A szakításkor megfogadott, jövőre vonatkozó örök érintetlenség is csak egy hülye duma, ahogy az egyedül akarok lenni mondatot követően egy héttel már randi követi…

De a legrosszabb mind közül abba belegondolni, hogy az a bizonyos nagy Ő lehet, hogy már teljesen túljutott mindezen, és hogy mégsem voltál számára annyira fontos, mint ahogy éreztette veled. 

A barátok a szakítás után is barátok

Életed romjaiból legalább ennyi megmaradt. Beszélgess velük, mondd el, hogyan érzed magad. Nevess vagy sírj együtt velük, a lényeg az, hogy ne akarj begubózni. Bármennyire csábító és jóleső otthon kuksolni a szobába, mozdulj ki, mert máskülönben a szakítás után hetek, hónapok ingoványa hamar a mélybe ránt.

(Forrás: marmalade.hu | Kép: flickr.com)