Jump to content

A nyári fülfájás okai és megelőzésük

2017. 06. 15. 17:00

Nyáron egyértelműen nagyobb az igényünk a strandolásra, a pancsolásra, hiszen a nagy hőséget vizes környezetben a legkönnyebb elviselni. Ez az időszak nemcsak a leégésnek kedvez, de a fülfájásnak is.

A nyárra jellemző hőségben azt gondoljuk, hogy a víz és a szél jó kombináció a test hűtésére. Nem is tévedünk ezzel, azonban azon túl, hogy lehűtjük testünket, könnyen begyűjthetünk egy fájó fülgyulladást vagy megfázhatunk. Még a legkisebb vízállású medencében is szeretnek a gyerekek a víz alá merülni, de a felnőttek is megmártóznak úszás közben a vízben, így a nyári fülfájás okozója ez is lehet. A túlságosan klóros strandvíz, vagy a szennyezet víz pedig gyulladásos megbetegedést okozhat.

A strandolás során a fülbe is gyakran kerülhet víz, amely az érzékeny és vékony fül bőrrétegét feláztatja, így a felület sérülékenyebb és fogékonyabb a fertőzésekre. Begyulladhat a külső hallójárat, gomba vagy baktérium telepedhet meg ott, amely erősen viszket eleinte, majd váladékozik és fülfájás is kíséri.

A ventilátor által felkavart és hűtött levegő, a klímatizált helyiségek, valamint a kereszthuzat mind otthonunk és munkahelyünk hűtését szolgálná, és hozzájárulhat a fülfájdalmunkhoz. A leggazdaságosabb megoldás, ha otthonunkban huzatot csinálunk, ám emiatt az orr nyálkahártyája megduzzad, ami miatt a nyomás nem tud kiegyenlítődni a nyomás miatt. Aki erre érzékeny, ilyen esetben fájdalmat érez fülében.

A legnagyobb védelmet úgy biztosíthatjuk fülünk számára a nyári fülfájás ellen, ha nem hagyjuk, hogy fülünkbe víz kerüljön. Sokszor azonban ezt el lehet felejteni, hiszen ki tudná megállni az önfeledt strandoláskor?! Ilyen esetben használjunk illóolajos cseppentést a fülbe. Néhány csepp teafa, levendula, kamilla vagy eukaliptusz illóolaj olyan védőréteget képez a fül belsejében, amely nem engedi, hogy szennyeződés, víz, homok kerüljön a fül belsejébe. Ugyanígy megfelelő a paraffinolaj használata is. Ha füldugót használunk, azzal is el lehet kerülni, hogy víz jusson fülünkbe. Minden fürdés után alaposan töröljük meg ne csak a testünket, de a fülünket is. Ehhez azonban sose fültisztító pálcikát használjunk, mert az csak ronthatna a fülünk állapotán.

A természet teszi a dolgát akkor, ha minden rendben van. A fülzsír is jogosan tartózkodik fülünkben, ám ha az kellően felhalmozódott, akkor a fülkagyló felé veszi az irányt méghozzá rágás segítségével. Ha azonban ez a járat a kelleténél szűkebb, a fülzsír eltömítheti a járatokat, amely fájdalmas lehet.

Amennyiben az egyéni fültisztítás és elővigyázatosság ellenére is fülgyulladáshoz, fülfájáshoz vezet, akkor szakorvosnak kell megvizsgálni a fülfájás okát. Lehet fülmosásra kerül sor, de akár gyógyszeres kezelés vagy a fül felszúrását is eredményezheti.

Óvatosságra intjük azokat is, akik szívesen vetik magukat a magasból a vízbe. Ebben az esetben a magasról történő ugrás során sérülhet a dobhártya, amely fájdalmas. Habár a fájdalom viszonylag gyorsabban enyhülhet, halláscsökkenést, fülzúgást, szédülést hagyhat maga mögött.

(Forrás: marmalade.hu | healthline.com, boldsky.com, healthtap.com/képek)