Jump to content

Az emésztésed érdekében

2017. 05. 26. 17:00

Ennünk kell, hiszen az a mi üzemanyagunk, amit elfogyasztunk. Erő- és energiaforrásunk, amit megeszünk, azonban nem mindegy mennyit, mikor és miből. Ha nem így teszünk, kellemetlenséget tapasztalhatunk.

Alig fogyasztottál valamit, mégis puffad a hasad? Kínoz a hasmenés, vagy éppen a székrekedés okoz galibát? Hol ronthatod el, amikor odafigyelsz magadra? Rendszeresen sportolsz, egészséges alapanyagokból állítod össze az étrendedet, estére nem tömöd magad tele, és mégis valami baj van az emésztéseddel?

Haladj lépésről lépésre, add meg a módját minden étkezésednek és tarts be az alábbi pontokat. Az első időkben szó szerint haladj pontról pontra, addig, amíg beléd nem rögződik.

Hajlamosak vagyunk az étkezéseinkben is a rohanó életmódhoz alkalmazkodni, így az ételeinket is futtában kapjuk be. Az emésztésed ellensége vagy? Minden étkezést ülve tegyél meg. Rá kell erőszakolnunk magunkat arra, hogy szakítsunk időt a nyugodt evésre. A mai világban ugyan nagyon nehéz, de igyekezz evés közben semmi mással ne foglalkozni, csak az étellel. Olyan ez, mint egy szertartás. Ne nézz tévét, ne internetezz, és ne is beszélgess. Ez nehéz, hiszen sokszor csak vacsora közben tud a család összegyűlni és beszélgetni.

Ha pedig már leültél étkezni, akkor a testtartásodra is figyelj. Nem kell katonatisztként kihúznod magad, de vállaidat húzd hátra kissé, ülj egyenesen, miközben elfogyasztod az ételt.

A régi mondás szerint „Reggelizz úgy, mint egy király, ebédelj úgy, mint egy polgár, és vacsorázz úgy, mint egy koldus.” Eszerint három étkezés javasolt, de sokkal célszerűbb naponta többször és keveset magunkhoz venni. Ez azt jelenti, hogy naponta legalább ötször illene enni.

Mindig sietünk. Tény, hogy felgyorsult világban élünk, de az étkezéssel sokat tehetünk egészségünkért. Nemcsak azzal, hogy mit viszünk be a szervezetbe, hanem a hogyannal is. Ha ugyanis alaposan megrágjuk az ételt, már a szánkban megkezdjük az emésztési folyamatot. Ügyelj tehát arra, hogy alaposan megrágj minden falatot, és ne egészben csússzon le.

A sok folyadékfogyasztás létszükségletünk, de húsz perccel étkezés előtt és után mégsem ajánlott vizet inni. Ha pedig iszol, akkor arra figyelj oda, hogy szénsavmentes víz legyen. Messziről került el az üdítőket, ha a puffadás, gyomorbaj kínoz.

Sokan nehezen gyűrnek le akár egy falatot is reggel. Azonban éhgyomorra már megivott egy vagy akár több kávét is. Törekedj arra, hogy napi szinten maximum két kávéra szorítkozz. Ha nem tudsz legyűrni reggelire szinte semmit, akkor egyél néhány falat gyümölcsöt egyél. Ugyanezt érdemes tenned délután is.

Gabonaféléből válaszd a teljes kiőrlésűt. Ha már eszel kenyeret és péksüteményt, az teljes kiőrlésű gabonából készült legyen. Iktass be több halat is az étkezéseidbe. Kerüld a zsíros ételeket.

Még mielőtt orvoshoz fordulnál emésztési panaszoddal, figyelj oda mit, és hogy eszel. Napok alatt visszatérhet a jó kedélyed és az egészséged is.

(Forrás: marmalade.hu | thenew-u.com, theactivetimes.com, cutandjacked.com/képek)