Jump to content

Nem lehet mindent az alkoholra fogni

2017. 05. 22. 17:00

Félsz az ittas emberektől, mert némelyikük agresszív, a másik meg simulékony, túl barátságos és elsőre nem tudod eldönteni, hogy az adott személy melyik csoportot is képviseli? Az alkoholra fogjuk a személyiségünktől eltérő viselkedést. Biztos, hogy jól tesszük?

Miről ismerjük fel az ittas személyt? Dülöngélve jár-kel, a szokottnál is harsányabban viselkedik, mindenkivel barátságos. Idegenekkel próbál beszélgetni – feltéve, hogy az idegeneknek igényük van erre a társalgásra –, még a zárkózottabb személyiség is a szokottnál is nyitottabb mások felé. Ez a jobbik eset, és még van is valamilyen kis bája, de annál félelmetesebb a dühöngő részeg, aki tör és zúz, ok nélkül feszültséget provokál, verekszik. Az alkohol fogyasztás és a fellépő agresszivitás egyáltalán nem törvényszerű. Nagyon sokan mégis a részegségre fogják azt a viselkedést, amely az önmagukból kiforduló változatot mutatja. Mintha nem is önmaga lenne akkor, amikor alkoholos italt fogyaszt. Sokan tehát azt mondják, hogy az alkohol befolyására cselekednek így vagy úgy. Lerántjuk a leplet az alkohol azon hatásáról, miszerint annak fogyasztása hatására leszünk másabbak, mint valójában.

Téves azt gondolni, hogy az alkoholfogyasztáskor megváltozik az ember személyisége. Nem képesek a szeszes italok az ember személyiségét vezérelni. Igazából attól függ, hogyan viszonyulunk a világhoz és így az alkoholhoz is, hogy milyen kultúrában élünk.

Egyes kultúrákban a szeszes italok fogyasztása olyan, mint máshol a kávé vagy a tea ivása. Nem fűződik tehát ahhoz sem különösebb negatív, sem pozitív erkölcsi ítélet. Teljesen normális, hétköznapi cselekedet. Mivel ez így van, akkor sem fordul ki magából az illető, ha netán a szokottnál kicsit többet önt fel a garatra. Habár meglátszódik rajta a túlzott alkoholfogyasztás, mégsem mutat viselkedésében túl nagy eltérést.

Ott azonban, ahol a szeszes ital fogyasztása nem kívánatos, elítélt, de mégis elcsábulnak az emberek az ilyen csábításnak, sokkal nagyobb viselkedésbeli eltérések mutatkoznak az átlagostól. Jól tudják, hogy az alkohol fogyasztása nem dicséretes, mégis csábító, bűnös. Az alkoholos befolyásoltság egy más állapot, kissé izgalmas is.

Valójában nem a személyiségünkre hat az alkohol. Amit re hatással van, az a gyengébb mozgáskoordináció, lassabb reakcióidő, gyengébb memória. A személyiségünket nem befolyásolja, de arra kihat, amit gondolunk az alkoholról, az alkohol fogyasztásáról. Amilyen kultúrában élünk, és amilyen a szeszes italhoz fűződő viszonyunk és gondolatunk, úgy teljesedik be a valóságban is a túlzott alkoholfogyasztás során.

Az alkohol csakis egy személyiségjegyet változtat meg. Ez az, hogy ha szeszes italt fogyaszt valakit, akkor elkezd nyitottabbá válni mások felé. Még az akár zárkózottabb személyiségek is sokkal barátkozóbbá és barátságosabbá válnak az alkohol hatására. Az alkohol igazából azt erősíti vagy gyengíti, amivel amúgy is rendelkezik az ember. Vagyis csak azt hozhatja a felszínre a szeszes italok fogyasztása, amely amúgy is az emberben lakozik.

(Forrás: marmalade.hu | collegebingedrinking.net, giphy.com, postpopper.com/képek)