Jump to content

A boldogság ragasztós oldala

2017. 05. 10. 17:00

Mindenki alapvető vágya, hogy élete boldogságban teljen. Van, aki nagyjából képes ezt teljesíteni, másoknak azonban szinte kivitelezhetetlen, mert a körülmények, esetleg saját maga sem engedi beteljesedni a boldogságot. Vajon mi a boldogság kulcsa?

A tudósok egy része azt vallja, hogy a boldogság érzetét leginkább a gének határozzák meg, azonban vannak olyan tevékenységek, amelyekkel ez az érzés fokozható.

Jól tudjuk, nap, mint nap érezzük, hogy mások viselkedése és hangulata mennyire hatással van ránk. Ha a környezetünkben lévők így hatnak ránk, akkor mi is ugyanúgy megérintünk másokat. A boldogsághoz az is kell, hogy minél több családtag, barát, szeretett személy vegyen körül nap, mint nap. Minél többen vannak körülöttünk az ilyen szeretett személyek, boldogságunk annál nagyobb.

Bizony, ahogy a körülöttünk lévő személyek szomorúságát is át lehet venni, úgy a boldogságot is. Márpedig ki akar szomorú lenni? Ahhoz, hogy ezt el tudjuk kerülni, olyan személyek között érdemes élni és mozogni, akik boldogok. A boldogság ugyanis ragad, mint a bélyeg. Nemcsak személyről személyre, de a csoportokon át is terjedhet. Vagyis a boldogság nem csak a géneknek köszönhető, hanem nagyban befolyásolja, hogy a körülöttünk élők mennyire boldogok.

Állandóan frusztrált a barátod? Mindig lehangolt és téged is magával ránt? Rossz helyen vagy. Olyan emberekkel kell magad körbevenni magad, akik boldogok, és lehetőleg éljenek minél közelebb hozzád, mert így huszonöt százalékkal nagyobb az esély arra, hogy boldogabb leszel te magad is.

A boldogság ragadósságának vizsgálatához kutatásba kezdtek. Négy éven keresztül vizsgálták a kiválasztott személyeket és a hozzájuk tartozó rokonok, barátok, ismerősök életét. A négy év eltelte után összegezték az eredményeket és azt kapták, hogy akinek a közelében olyan ember él, aki boldog és elégedett az életével, az mások életére is pozitív hatással van. A környezetükben élők ilyen módon képesek ránk hatni. Ahhoz, hogy a boldogság terjedni tudjon, szükséges a fizikai közelség. Ahogy nő az emberek között a fizikai távolság, úgy csökken a boldogság átadásnak ereje is.

Ha pedig a boldog barát vagy családtag távol él tőlünk, akkor néhány praktikával magunkat kell a boldogság felé billenteni. Már lehet a könyökünkön jön ki, de mégis ismételni kell, ugyanis az elméleti ismeret mellett ez az, amit a gyakorlatban is csinálnunk kell ahhoz, hogy boldog életet éljünk. Így tehát légy optimista. Csak elindulni nehéz, de ha nem mindennek a sötét oldalát látod, egy idő után könnyebb és jobb lesz az életed.

Boldogtalan vagy, mert többet szeretnél? Egyáltalán tisztában vagy azzal, hogy milyen gazdag vagy? Vedd sorra azokat a jó dolgokat, amelyeknek a birtokában vagy. Ha pedig számot vetettél azzal, hogy milyen jó dolgok vannak az életedben, akkor adj is hálát azokért. Köszönd meg!

Adni sokkal jobb dolog, mint kapni. Ha érezni akarod magadban az igazi boldogságot, akkor tegyél valakivel valamit jót.

(Forrás: marmalade.hu | lifestyle.com.au, giphy.com, lemerg.com/képek)