Jump to content

Egyedül, de nem magányosan - vége a kapcsolatfüggőségnek!

2017. 04. 12. 19:00

Nagyon sokan élnek kapcsolatfüggőként úgy, hogy maguk sem ismerik, vagy nem vallják be ezt a tényt. Ezek az emberek félnek a magánytól, az egyedülléttől. Beleragadnak egy helyzetbe, egy kapcsolatba, még ha nem is érzik jól magukat.

Egyik kapcsolatból egy másikba belemenekülni csak azért, hogy ne legyünk egyedül, a legnagyobb felelőtlenség. Emberi életekkel, és érzésekkel játszunk úgy, hogy közte van a miénk is. Egy szakítás mindenképp nagy váltás az életben még akkor is, ha arra megérett. Újból kell teremteni mindent. Pontosan ez az, aminek a gondolatától nagyon sokan irtóznak, és a szakításig el sem jutnak, mert félelem motoszkál bennük, hogy mi lesz velük egyedül, új helyzetben?

Ha szakítottál, vagy veled szakítottak, egyáltalán nem tartozik életed örömteli időszakához. Mégis ki kell magunkat ásni a gödörből. Elmúlt, mert az a kapcsolat annyira volt hivatott. El kell temetni, meg kell gyászolni és el kell engedni. Egy új kapcsolatba belemenekülni idő előtt, vagyis még nem felkészülten egy új szerelemre, legalább akkora hiba, mint egy rossz kapcsolatban benne maradni. Egyedül maradtál? Nem vagy magányos, csak jelenleg nem vagy szerelmes és nem élsz együtt a társaddal. Tekint úgy erre az időszakra, mint saját magad megismerésére.

Ha elengeded azt a sémát, hogy boldognak csakis párkapcsolatban lehet lenni, akkor nagyon sok dolgot felfedezhetsz magadban és környezetedben is. Eleve hagyni kell a szívünket pihenni, hogy kiheverje az előző kapcsolatot. Fel kell készíteni az új, a jó befogadására. Nem kell minden pillanatban résen lenned, hogy mikor jön már a nagy ő, és nem kell azon görcsölni, hogy egyedül vagy. Fogadd el, és használd ki ezt az állapotot. Amíg párod volt, egyértelmű, hogy vele töltötted minden idődet. Főleg, amíg tartott a rózsaszín köd. Most, hogy ez már nincs, visszatérhetsz sokkal inkább a családodhoz és a barátaidhoz. Foglalkozz velük, szánj rájuk több időt.

Amíg nem találsz párodnak alkalmas személyt, nézd egy kicsit más szemszögből az életed. Nézz az életedre kívülről. Van valami, amin változtatni kellene? Tedd meg! Tanulj, alkoss, fejleszd magad. A legjobb bú és múltfelejtő, ha beleveted magad valami nagyon hasznosba, amely a figyelmed is leköti.

Nem vagy magányos, csak egyedül vagy és hihetetlenül szabad. Ha pedig már így van, akkor járj el eseményekre, szórakozni, keress fel társaságokat, mozdulj ki. Különben is akkor botlik beléd a szerelem (vagy te belé), amikor nem is számítasz rá. Azért adj arra lehetőséget, hogy a sors párod felé tereljen.

Te is függtél eddig a kapcsolataidtól? Anyagilag, esetleg mindig elveszettnek érezted magad akkor, ha egyedül voltál? Pedig akkor erősödsz meg igazán, ha egyedül kell nekiállnod dolgoknak. Az egyedüllét számos dologra megtaníthat. Az egyik az önállóság, és hidd el, hamar bele fogsz jönni. Ha megcsap a szabadság és önállóság igazi szele, és tudsz azzal bánni, nagyon fogod élvezni.

Az egyedüllét nem egyenlő a magánnyal, habár sokan egy kalap alá veszik, így az egyedüllétet kimondott negatív tartalommal ruházzák fel. Néha kell, és kimondottan jót tesz a testnek és léleknek is. Használd ki az időt arra, hogy magadra figyelj!

(Forrás: marmalade.hu | wakingtimes.com, steponerehab.com, eligiblemagazine.com/képek)