Jump to content

Gondolkodj okosan!

2017. 03. 24. 17:00

Ha jó, ha rossz történik életünkben, kattognak az agykerekek és vagy a múltban járunk, felidézünk helyszíneket, személyeket, vagy pedig már a jövőt vetítjük magunk elé. A gondolatok felpezsdíthetik, vagy mélyre nyomhatják az embert.

Amikor valami rossz történik velünk, elképzelhető, hogy a gondolataink is rossz felé terelik agyunkat. Felszínre kerülhet az életünkből számos negatív élmény, és csak tovább keserítjük az amúgy sem rózsás állapotunkat. Hogyan is lenne hatékony előrelépés, ha az agyunkban negatív gondolatok cikáznak? Ha elveszítjük az optimizmusunkat, a pozitív gondolatokat, saját magunktól vesszük el az életerőt. Persze, hogy ez nem visz előre minket, és nem lesz jobb a helyzetünk, tehát ha a negatív gondolatok hátráltatnak máris megvan a kulcs, hogy mit kell tennünk. Mégis nyerő helyzetbe kerülhetünk, ha felismertük magunkban, hogy merre tartunk így.

A gondolataink a mieink, mi teremtjük és mi is irányítjuk. Ha a rossz gondolatok kerítenek hatalmuk alá, azt is mi engedjük meg magunknak. Ám nem kell ennek így lennie. A kényszeres és rossz gondolatokat is mi teremtjük, azok elengedése is a mi dolgunk.

Mindenki élete tele van megoldandó feladatokkal. Ráadásul mindenkinek a magáé a legnagyobb. Valami miatt az agyunk képes arra, hogy a rossz emlékek, a múltban történt negatív élmények a felszínre törjenek, és ha hagyjuk, akkor rányomja a bélyegét az egész napunkra. Na, de így nem lehet boldogan élni.

Életünk során lehet, hogy reménytelenül szerelmesek voltunk, megcsaltak és megcsaltunk, nagyon értékes tárgyat elhagytunk, családtagunk távozott az élők sorából, és még hosszan lehetne sorolni, hogy milyen nehézségekkel találkozunk. Ezek árnyékában is lehet érni, de kérdés, hogy milyen életminőség az. Bánt valami? Elsőre nem lesz könnyű, figyelmeztetünk, de próbáld meg azt, hogy tíz másodpercig nem gondolsz a rosszra, arra, ami most nem stimmel az életedben. Tényleg nehéz nem arra gondolni, ami éppen zakatol bennünk.

Ha te is azok közé tartozol, akik még elaludni is nehezen tudnak azért, mert állandóan kattog az agyuk valamin, akkor észre vehetted magadon, hogy a gondolatok által generált érzések eluralkodhatnak rajtad. Ha folyton rosszra gondolsz, az életed persze hogy nem fog jó irányba haladni. Gondolataid áldozatává válhatsz. Amíg a pozitív dolgok jó hatást fejtenek ki az egész szervezetre, az érzelmekre, az jó. Csakhogy az agyunk valami miatt a rosszra jobban fókuszál.

Az ember hajlamos azt hinni, hogy egész nap hasznos, nagyon fontos és építő jellegű gondolatot termel. A valóság azonban az, hogy ezek a jelenben nem létezők, hiszen vagy a múltban ragadt vagy a jövőbe tekint. A múlt már nincs, az már a történelem része, a jövő pedig csak a jelenben válik valósággá. Naponta nagyon sok gondolat térül-fordul a fejünkben, ezt neked kell úgy átprogramoznod, hogy pozitívra cseréld le. Nézed a televíziót, és nem is a filmre koncentrálsz, hanem álmodozol. Vezetés közben is pont így vagy. Nagyon sok időt elveszünk azzal a jelentől, hogy kalandozunk egy álomvilágban. Megszállnak a gondolatok minket és eluralkodnak, ha hagyjuk. Mindig is lesznek, de ne hagyd, hogy befolyásolhassanak. Élj a jelenben és arra is fókuszálj.

(Forrás: marmalade.hu | kepner-tregoe.com, ultimaterelationshipacademy.com, fwthinking.com/képek)