Jump to content

A fájdalomcsillapító tényleg tompítja a fájdalmat meg az empátiát is

2017. 02. 19. 17:00

Látsz egy síró embert, aki szinte azonnal hatása alá von úgy, hogy teljesen tisztában sem vagy vele, hogy miért sír, de te mégis átérzed fájdalmát? Akkor te a magas empátiával rendelkező emberek közül való vagy.

Az empátia alapvető tulajdonságunk. A másokkal való együttérzés képessége szükséges is, mert ez az a láthatatlan erő, amely az embereket összekapcsolja, összetartja. Az új orvosi technológiának köszönhetően ma már ezt szó szerint látni lehet. Az agytevékenység vizsgálatával egyértelműen kimutatható, hogy ha egy másik embert látunk valamilyen érzelmet megélni, az agyban az a bizonyos terület lép működésbe nálunk is, mint aki tényleg átéli. Vagyis az agyunk úgy működik, mintha mi is vele együtt élnénk át ugyanazt az érzelmet.

Azt gondolnánk, hogy akkor a két folyamat egy és ugyanaz, de ez nem feltétlenül így van. Más miatt is aktiválódhat az agynak ugyanazon a területe. Ez azt jelenti, hogy még a modern technika sem bizonyítja egyértelműen, hogy az empátiás képesség hatására azt a területet aktiválja az agyban nálunk, mint aki tényleg át is éli.

Erről máshogy akartak megbizonyosodni, ezért a kísérletbe bevont alanyokat kissé kellemetlen áramütésnek tették ki, és még kérdésekkel is bombázták eközben őket. Hogy a fájdalmaikat enyhítsék, fájdalomcsillapító tablettákat adtak nekik, akik készségesen be is vették azokat. Csakhogy az volt a csel, hogy a fájdalmat tompító gyógyszerek semmilyen hatóanyagot nem tartalmazhat, így hát a fájdalomra sem voltak hatással. Mégis a tabletták bevétele után mindenkinek csökkent a fájdalma, de még az agyban, az áramütés hatására keletkező reakció is sokkal kisebb volt. A placebó tehát most is működött. Csakhogy a placebó tabletták bevételével együtt az empátiás képesség mértéke is csökkent. Ezzel azt is bizonyították, hogy az empátia során tényleg ugyanaz a terület aktiválódik az agyunkban, mintha mi is átélnénk ugyanazt az érzelmet, amit a másik embernél látunk.

Az empátiával képesek vagyunk magunkat beleélni mások helyzetébe. Ebben az állapotban lényegébe beindítjuk magunkban azokat a tapasztalatokat, amelyeket már korábban megéltünk. Felidézzük azt az állapotot, azt az érzést, amelyet egy másik embernél jelen pillanatban tapasztalunk.

Személyiségtől függ, hogy ki és mennyire képes magát beleélni mások helyzetébe, de az empatikus viselkedés leginkább a nőkre jellemző. Az empátia azonban fejleszthető. Már gyermekkorunkban tanuljuk és fejlesztjük ezt a képességet. Jelenlegi kedélyállapotunk azonban nagyban befolyásolja, hogy mennyire tudjuk maguk beleélni magunkat mások érzéseibe. Emellett még csökkenti empátiánkat a fájdalom, a fáradtság, a stressz is. Most már pedig azt is tudjuk, hogy a fájdalomcsillapító gyógyszerek is csökkentik azt, hogy mennyire vagyok empatikusak másokkal.

(Forrás: marmalade.hu | lifehacker.com, constructiveculture.com, forbes.com/képek)