Jump to content

A férfiaknak igenis jobban fáj

2017. 02. 15. 19:00

Volt már közeledben beteg férfi? Nem kell ahhoz komolyabb betegség, hogy az erősebb nem példányai ágynak essenek, fájlalják mindenüket, még életüket is. Még azt is a fejedhez tudják vágni, hogy neked sohasem fájt úgy. Ismerős?

Nő létünkre életet adunk gyermekeinknek. Életünk igazi hőstette világra hozni egy gyermeket, amely olyan fájdalommal jár, amelyet egy férfi fel sem tud fogni. Nem is kell, hiszen eleve elrendeltetett, hogy ez a nemes feladat az anyákra vár. Azt is elfogadjuk, hogy a betegségek fájdalommal, kellemetlenségekkel járnak, de azt már nehezen, ha egy náthába bele akarnak halni a velünk élő férfiak. Állítják, hogy nekik nagyon fáj.

Ugye előtted van párod arca, amikor kipirosodott orral, még köntösben vánszorog reggel, de szinte jártányi ereje sincs, annyira elhatalmasodott rajta a betegség?

Az influenza sokunkat kapta el, amely tényleg komoly lázzal, izomfájdalommal is jár. Se gyermek, se felnőtt nem szereti ezt az állapotot. A férfiak azonban sokkal nehezebben élik meg. Ha ők betegek, akkor nagyon azok, és ennek hangot is adnak.

Mindegy, hogy fiú vagy lány gyermekünk van, ők nagyjából egyformán élik meg a betegséget, mert agyukban hasonló nagyságú az a terület, amely érintett a betegség során. Ezzel szemben a férfiak esetében ezen a területen sokkal több olyan receptor van, amely a hőmérsékletet érzékeli. Mivel a betegségek jó része lázzal is jár, így a férfiak ezt sokkal kellemetlenebbül élik meg, mint a gyerekek, vagy a nők.

Amikor megbetegszünk, az egyik tünet a láz, amely a szervezet védekező mechanizmusa annak érdekében, hogy a hő hatására elpusztuljanak a kórokozók. A férfiak esetében a magasabb testhőmérséklet a több hőmérséklet-receptornak köszönhetően nagyobb területet érint az agyban, így a fájdalmat is jobban érzik. A láz pedig nemcsak fájdalommal, hanem rossz közérzettel is párosul.

Az erősebb nem sem feltételez mindenben erősebbet, ugyanis amerikai kutatók arra jöttek rá, hogy a nőket második X kromoszómájuk sokkal ellenállóbbá teszik a betegségekkel szemben. Az a bizonyos második X, amelytől nő egy nő, az még olyan géneket is hordoz magában, amely nagyobb védelmet biztosít a betegségekkel szemben. Nemcsak véd, de ha már benne vagyunk a betegségben, akkor segít annak gyorsabb leküzdésében.

A nők nemcsak azért viselik jobban a megfázás és influenza tüneteit, mert betegség ide vagy oda, de a gyermekeikről, a családról, a háztartásról ugyanúgy gondoskodniuk kell, hanem azért is, mert nálunk a női nemi hormonok jobban védenek. Ugyan a férfiak szervezetében is van ösztrogén, de a nőknél jelentősen magasabb annak szintje. Az ösztrogén pedig a gyengébb nemnél a nagyobb védelmet biztosítja a komolyabb kórokozókkal szemben. Az immunrendszer ellenálló képességének minőségében szerepet játszik az, hogy milyen a személyek életvitele, vitaminfogyasztása, de az ösztrogén kétségtelenül attól véd, hogy a szervezetben elszaporodhassanak a kórokozók.

Kedves hölgyek, ha a párotok szenved egy kis náthától, akkor fájdalmuk valós, igazi, nem túlzott és nem megjátszott.

(Forrás: marmalade.hu | nbcnews.com, shutterstock.com, http://e-newsletter.pdpi.pk/képek)